Ľubomír Hudačko Rôzne

Vilo s kamošmi vytvára úžasný model, Prešovčania žasnú: Stanice ako naozaj! FOTO a VIDEO

Modelová železnica si získala fanúšikov aj vďaka výstave prešovského Klubu železničných modelárov, tá na Sekčove prilákala nejedného zvedavca. Predseda klubu Viliam Rigas nám poskytol rozhovor o tomto svojom hobby, podľa neho pohltí množstvo voľného času. Veď výroba jednej stanice trvá aj rok.

Ilustračný obrázok k článku Vilo s kamošmi vytvára úžasný model, Prešovčania žasnú: Stanice ako naozaj! FOTO a VIDEO
Zdroj: Dnes24.sk

Vlaky sú jeho hobby a už odmala bol uchvátený železnicami ako takými. Predseda KŽM Viliam Rigas chcel založiť klub podobných nadšencov a tak na internet hodil, že zháňa partiu.

Výstava približne raz za mesiac

„Ozvali sa mi dvaja-traja a časom sme to dali do takej podoby, že dnes sme jedenásti. Od mesta sme si prenajali priestor, za ktorý si platíme sami. Sme občianske združenie a tu na Sekčove sme takmer dva roky,“ uviedol predseda Klubu železničných modelárov Viliam Rigas, ktorý vznikol v roku 2013. Železnica je v ich stanovišti rozložená stále, ale takúto výstavu organizujú približne raz za mesiac. „Dohodneme si dátum, kto ako môže. Aby to vyzeralo takto ako teraz, chce to hodiny a hodiny voľného času. Napríklad výroba stanice Nižného Hrabovca trvá aj rok,“ povedal ďalej Rigas.

Samozrejme, ide o finančne náročné hobby. „Čo nie je v dnešnej dobe finančne náročné? Toto celé nevzniklo za jeden deň. Využívame najmä taký materiál, ktorý je relatívne dostupný. Preglejku, polystyrén, koľaje a mašinky či vagóny si kupujeme. Máme v klube aj takých modelárov, ktorí mašinky vyrábajú. Je to množstvo komponentov, ktoré sa musia kupovať,“ vraví predseda KŽM.

Oproti reálnemu svetu zmenšenie 87-krát

Rovnako ako na skutočnej železnici, aj na tejto dohliadali na plynulú jazdu vlakov výpravcovia. „V podstate to nie je nijako chránené. Navzájom si tak musíme hlásiť vlaky medzi stanicami. Jazdíme grafikon, máme tu aj modelový čas, ktorý je štyrikrát zrýchlený. Funguje to tak, že sa určí grafikon, každý vlak má svoje smerovanie jazdy a premáva podľa určených časov. Celá modelová železnica je v mierke H0 (1:87), čo znamená, že oproti reálnemu svetu je to zmenšené 87-krát. Tých mierok je veľa, ale rozhodli sme sa pre ňu, keďže je to najdostupnejšia mierka,“ prízvukuje Rigas.

Ich idea bola a je trať Prešov-Humenné a Prešov-Bardejov. Majú však vo svojom teritóriu aj ďalšie železničné stanice. „Máme Nemcovce, Nižný Hrabovec, Demjatu a Prešov. Čo sa týka zastávok, je tu verná kópia zastávky Demjata obec a Lada. Rozpracované sú stanice Kapušany pri Prešove, čo je pre nás dôležitá stanica. Tam sa totiž trate rozdeľujú na dva smery; Bardejov a Humenné. A druhá stanica je Čierne nad Topľou, je toho už celkom dosť. Vopred si na reálnej stanici všetko zmeriame, zoženieme plány a podľa toho spravíme naše modelové,“ zakončil Rigas.

Môže vás zaujímať:

Fascinujúca modelová železnica v Prešove: Pozrite si, ako to vyzeralo počas výstavy minivláčikov! FOTO+VIDEO

Ako to vyzeralo na stanici v Prešove pred 50-timi rokmi: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda si nechať ujsť!

Jarková ulica v Prešove prejde rekonštrukciou: Zaujímavosti o chystanej obnove + VIZUALIZÁCIE!

foto: archív KŽM

Atraktívna výstava modelovej železnice v Prešove: Neprilákala iba najmenších
1
Galéria
Prešovský Klub modelárov: Ich modelová železnica v plnej kráse
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM