Ľubomír Hudačko Správy

Jarková ulica v Prešove prejde rekonštrukciou: Zaujímavosti o chystanej obnove + VIZUALIZÁCIE!

Jarková ulica v Prešove prejde rekonštrukciou, prinášame vám podrobné informácie o jej príprave, ktoré nám prezradila hlavná architektka mesta Mária Čutková. Vo fotogalérii si môžete prezrieť aj vizualizácie.

Ilustračný obrázok k článku Jarková ulica v Prešove prejde rekonštrukciou: Zaujímavosti o chystanej obnove + VIZUALIZÁCIE!
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavná architektka Prešova Mária Čutková prezradila detaily k chystanej rekonštrukcii Jarkovej ulice. Jej prípravy pritom začali už v roku 2004.

Aby sa v meste vytvorili kompaktný celok

Vtedy mesto podľa Čutkovej vypísalo vyzvanú súťaž na viacero lokalít a jednou z nich bola aj táto rekonštrukcia. „Výsledkom súťaže bol urbanisticko-architektonický návrh rekonštrukcie Jarkovej ulice. Momentálne sme v štádiu spracovávania projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie,“ uviedla hlavná architektka mesta. Čo sa týka princípu riešenia ulice, ten bude mať podľa Čutkovej komunikačný priestor a taktiež bude mať chodníky.

„My by sme boli najradšej, aby to ostalo v jednej úrovni. Tak, ako bol zahájený proces napríklad na Metodovej ulici od Hlavnej po Slovenskú. Komunikácia je tam z prírodného materiálu, predpokladáme, že aj tu na Jarkovej ulici ešte množstvo toho prírodného materiálu pod jestvujúcim asfaltom nájdeme a budeme sa ho snažiť spätne použiť. Táto ulica bude mať komunikáciu z prírodného kameňa vo forme vejárov a chodníky z pochôdznej porfýrovej dlažby. Aby sme v meste vytvorili jeden kompaktný celok,“ uviedla ďalej pre portál Prešov 24.

Slúžiť peším aj doprave

Ak sa zameriame na dopravu, podľa slov hlavnej architektky Prešova pôjde o obslužnú komunikáciu a má slúžiť peším a doprave. „Cieľom je vytvoriť také prostredie, aby sa aj človek cítil v priestore tejto ulice bezpečne. Všade tam, kde sa to bude dať, budú komunikácie a chodníky riešené bezbariérovou formou. Sme však aj vo väzbe na historické objekty, túto danosť v meste musíme akceptovať a rešpektovať,“ vysvetlila Čutková a jedným dychom prízvukuje, že ako rozumná sa tu ukázala jednosmerná doprava.

„Ulica sa tým nezahlcuje. Úsek od Tkáčskej po obchodný reťazec bude musieť byť obojstranný za predpokladu spustenia investičnej aktivity vo väzbe na tento obchodný dom. Čo sa týka jednosmernenia a zdvojsmernenia, táto ulica sa bude vždy prispôsobovať potrebám, ktoré v danom štádiu vyplynú. Uličný koridor je jednoznačne zadefinovaný. Keďže komunikácia bude mať dopravno obslužný charakter, príliš veľa lavičiek a sedení tam nebude. Všetko sa bude ešte upresňovať, takisto komunikovať s tými občanmi, ktorých sa to bezprostredne týka. K dokumentácii pre stavebné povolenie budú prizvaní,“ zhodnotila jeden zo zámerov rekonštrukcie.

Stromová alej

Čo sa týka vzrastlej zelene, podľa architektky pôjde zväčša o jednostrannú, ale niektorých polohách aj o obojstrannú stromovú alej. Takisto bude vybraná iluminácia niektorých objektov, hovorí sa napríklad o Divadle Alexandra Duchnoviča a ďalšie objekty budú predmetom diskusie a rokovaní. Okrem iluminácie bude v priestore aj verejné osvetlenie. „Ak sa zameriame na cyklistov, samostatný priestor pre nich nie je predmetom riešenia, pretože ide o skľudnenú komunikáciu. To, čo je navonok vidí každý. Ale ak do takejto rekonštrukcie ideme, tak musíme zrekonštruovať aj to, čo je pod tým. Najprv je potrebné zrekonštruovať siete technickej infraštruktúry,“ dodala Mária Čutková.

A na záver pár dôležitch údajov, šírka tejto komunikácie je podľa Čutkovej zhruba 6 metrov a dĺžka trasy vrátane bočných napojení na priľahlé plochy je 1113 metrov. „Na začiatku priestoru pri hoteli je navrhované obratisko kruhového prierezu. Trasa sa skončí vyústením na Hlavnú ulicu pri Trojici,“ uviedla hlavná architekta mesta Prešov Mária Čutková. Rekonštrukcia začne v roku 2017, ukončenie je v závislosti od finančných možností mestského rozpočtu v pláne v roku 2018. A kade bude rekonštrukcia viesť? "Bude sa týkať priestoru od obchodného reťazca cez Weberovu, Tkáčsku, okolo Floriánovej ulice vo väzbe už na zrekonštruované časti. Chceme vytvoriť predpoklad na obojstranný výjazd vo väzbe na Suchomlynskú ulicu a jednosmerný výjazd na Baštovú ulicu s vyústením na námestie,“ zakončila Čutková.

Môže vás zaujímať:

Ciele, ktoré majú prispieť k lepšiemu životu na Sekčove: Aj TOTO sa chystá na najväčšom prešovskom sídlisku

Primátorka Turčanová reaguje na neposkytnutie dotácie prešovskému velodrómu: Bolo to pre mňa veľkým sklamaním!

Priorita na rok 2016 v obci pri Prešove je jasná: Pred sebou však majú ešte roboty ako na kostole!

foto: ilustračné

Jarková ulica v Prešove: Pozrite si vizualizácie jej chystanej rekonštrukcie
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM