Správy

Viete, čo je to darovací utorok? Prešov sa doňho zapojí aj tentoraz a mnohým to pomôže

Urobiť krajšie a veselšie Vianoce rodinám, ktoré sa ocitli v hmotnej núdzi. To je cieľom iniciatívy #GivingTuesday.

Ilustračný obrázok k článku Viete, čo je to darovací utorok? Prešov sa doňho zapojí aj tentoraz a mnohým to pomôže
Foto: Ľubomír Hudačko

Do projektu darovací utorok sa Mesto Prešov zapája aj tento rok, ide o pomoc rodinám v núdzi.

Ako o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, primátorka Andrea Turčanová spolu so zamestnancami mestského úradu spustila zbierku trvanlivých potravín, z ktorých pripravia balíky a doručia ich tým, ktorí to najviac potrebujú.

Rozdali 160

„V spolupráci so Slovenským Červeným krížom a Potravinovou bankou Slovenska sme v roku 2020 takto rozdali už 160 balíkov potravín pre ľudí v núdzi. Veríme, že vďaka tejto spoločnej iniciatíve sa nám podarí priniesť aj na Vianoce radosť do rodín, ktoré sú v nepriaznivej životnej a finančnej situácii,“ povedala Šitárová.

Obyvatelia môžu podľa jej slov mesto informovať o tom, ak poznajú vo svojom okolí rodinu, jednotlivca alebo manželskú dvojicu, mladých ľudí alebo ľudí v seniorskom veku, ktorí potrebujú potravinovú pomoc.

Darovací utorok tento rok pripadol na 1. decembra.

Dobré skutky

Ako povedala Šitárová, ide o sviatok štedrosti, dávania a dobrovoľníctva. „Je to deň, keď sa po celom svete oslavujú dobré skutky a šíri dobro. Jedinečným spôsobom spája rôzne skupiny ľudí – neziskové organizácie, občianske združenia, firmy, rodiny aj jednotlivcov, a povzbudzuje ich k prejavom štedrosti,“ priblížila Šitárová s tým, že sa koná každoročne po Dni vďakyvzdania v USA.

„Je odpoveďou na nákupný ošiaľ počas Black Friday a Cyber Monday, známych už aj na Slovensku. Myšlienka sa za pár rokov rozšírila do vyše 150 krajín, spojila viac než 50-tisíc organizácií a milióny ľudí,“ dodala Šitárová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM