Kultúra

V Prešove sa chystá PRVÉ premietanie nového typu: RARITU si vyskúšajú aj ukrajinské deti

Film budú pozerať dve rôzne hovoriace skupiny divákov v jednej kinosále, ale zážitok bude rovnaký. Pôjde o inkluzívne kino s názvom Spolu v kine.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove sa chystá PRVÉ premietanie nového typu: RARITU si vyskúšajú aj ukrajinské deti
Zdroj: Unsplash.com

Nenásilnou, kreatívnou a hravou formou budú filmové premietania v Prešove prepájať rodičov a ich deti, ktorí sa pre vojnu na Ukrajine ocitli v nepriaznivej situácii a aktuálne žijú v Prešove.

Spolu v kine

V prešovskom Kine Scala občianske združenie Nový film v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu Prešov, občianskym združením PO.CITY a s podporou Karpatskej nadácie uvedie počas jesene 2022 koncept inkluzívneho kina s názvom Spolu v kine.

Budú premietnuté dva celovečerné filmy, z toho jeden bude bez dialógov a jeden s dvomi jazykovými mutáciami, čo umožní navštíviť kino Slovákom aj Ukrajincom bez jazykovej bariéry.

Ukrajinský dabing

„Projektom chceme vytvoriť priestor pre prepojenie dvoch národov, kultúr, mentalít, ktoré musia v krátkom časovom období čeliť vzájomnej tolerancii, prispôsobovaniu sa a spoločnému fungovaniu v každodennom živote,“ uviedol predseda (OZ) Nový film Peter Vlkovič.

Prvé podujatie sa uskutoční 18. októbra a bude určené pre žiakov z prešovských škôl. Symbolicky bude uvedená filmová rozprávka Zakliata jaskyňa, ku ktorej tvorcovia vyrobili ukrajinský dabing.

„Premietanie filmu pre dve skupiny rôzne hovoriacich obyvateľov uskutočníme tak, že jednej skupine dáme slúchadlá, v ktorých sa bude púšťať jazyková stopa, ktorej rozumejú, druhá skupina slúchadlá mať nebude a film bude sledovať tiež v jazykovej stope, ktorej rozumie.“

Prvé premietanie

„Film teda budú pozerať dve rôzne hovoriace skupiny divákov v jednej kinosále, ale zážitok bude rovnaký. Mám za to, že ide o vôbec prvé premietanie tohto typu na Slovensku,“ doplnil Vlkovič.

Druhé podujatie sa uskutoční 28. októbra a bude určené pre širokú verejnosť.

Premietnutý bude film Ovečka Shaun vo filme Farmageddon a začiatok premietania je naplánovaný na 17.00 hod. Od 16.15 hod. sú naplánované sprievodné podujatia.

archívne foto

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM