Správy

V Nižnom Slavkove stavali pre Rómov vodovod: Zistili však poškodenie vrtu, práce zastavili

Ak by obec chcela v projekte pokračovať, musí sa urobiť nový vrt s hydrodynamickými skúškami, čo predstavuje niekoľko tisíc eur navyše.

Ilustračný obrázok k článku V Nižnom Slavkove stavali pre Rómov vodovod: Zistili však poškodenie vrtu, práce zastavili
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Obec Nižný Slavkov v okrese Sabinov pozastavila z dôvodu poškodenia vrtu práce na projekte výstavby vodovodu. Ako uviedol starosta Jozef Kamenický, najväčším problémom, ktorý obec dlhodobo rieši, je prístup k vode do osady pre obyvateľov marginalizovanej rómskej komunity (MRK).

„Ako zdroj pitnej vody majú v osade vykopanú studňu, ktorú si zdevastovali, zahádzali odpadkami, poškodili ručné čerpadlo na vodu a tým zničili zdroj pitnej vody. Z tohto dôvodu sa u samosprávy sťažovali, že nemajú pitnú vodu a žiadali, aby im ju obec zabezpečila,“ uviedol Kamenický.

Vrt je zasypaný

Obci sa podarilo získať nenávratný finančný príspevok (NFP) z Operačného programu Ľudské zdroje, spolufinancovaný Európskym fondom regionálneho rozvoja, na projekt zlepšenia prístupu k pitnej vode v prostredí MRK v obci Nižný Slavkov vo výške takmer 87-tisíc eur.

Zhotoviteľ po prevzatí staveniska v novembri podľa starostu zistil poškodenie vrtu.

„Konštatoval, že vrt je pravdepodobne zasypaný v celej hĺbke približne 40 metrov. Z tohto dôvodu nie je možné pokračovať v stavebných prácach,“ vysvetlil Kamenický s tým, že obec v jeho zastúpení podala na polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za poškodenie zariadenia.

Rezortu vnútra ako riadiacemu orgánu oznámila, že zhotoviteľ z dôvodu vrtu nemôže ďalej pokračovať v stavebných prácach.

Tisíce eur navyše

„Ak by sme chceli pokračovať, musí sa urobiť nový vrt s hydrodynamickými skúškami, čo predstavuje niekoľko tisíc eur navyše,“ dodal Kamenický.

Polícia uviedla, že na základe oznámenia starostu obce Nižný Slavkov, ako aj obhliadky miesta činu, začala trestné stíhanie za prečin poškodzovania a ohrozovania všeobecne prospešného zariadenia.

„K veci bol zatiaľ vypočutý starosta obce Nižný Slavkov, ktorý do konania predložil požadované listinné doklady. Spôsobená škoda nie je doposiaľ presne vyčíslená,“ uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

archívne foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM