Ľubomír Hudačko Rôzne

V hlasovaní sa stala najsympatickejšou dedinou v okrese Prešov: Obec Široké, FOTO

Zoznámte sa s obcou Široké, ktorú ste v hlasovaní, naši čitatelia, zvolili za najsympatickejšiu v celkom v okrese Prešov. Zistili sme o nej zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku V hlasovaní sa stala najsympatickejšou dedinou v okrese Prešov: Obec Široké, FOTO
12
Galéria
Zdroj: Obec Široké

V okrese Prešov sa nachádza 89 obcí a podľa čitateľov sa v našej ankete o najsympatickejšiu dedinu stala obec Široké. Získala 1 205 hlasov a nielen o tom sme sa zhovárali so starostom obce Stanislavom Bartošom.

Prečo má názov Široké

Jeho prvé slová na výsledok ankety hovorili o tom, že ho výsledok veľmi prekvapil. Na otázku, čo podľa neho na čitateľov zafungovalo, aby hlasovali za Široké znela: „Nedovolím si tvrdiť, čím to môže byť. Nie je to celkom len o našej obci, ale aj o všetkých obciach v okrese. Skôr by to mohol zhodnotiť politológ. Nedokážem zhodnotiť dôvody, prečo sme práve my a s takým náskokom vyhrali,“ povedal pre náš spravodajský portál skromne. Prekvapilo ho to aj preto, že to podľa neho nebude ani kvôli turistickému ruchu. „V obci nemáme výraznú turistickú atrakciu a turistický ruch je tu minimálny. Ale priznám sa, že do vašej ankety som dal hlas aj ja sám,“ povedal ďalej, ktorý je v obci starostom 23 rokov.

Široké má 2 472 obyvateľov a rozlohu približne 25,5 km². Obec je veľká, keďže tu patrí časť Braniska. Väčšinou sa obec volala Široké, ale kedysi aj Syroka, či Schiroka. Pomenovanie vždy vychádzalo zo slovenského názvu. „Keď prechádzame obcami v okolí tej našej, tak ideme hore takým údolím. Ale keď prídeme do Širokého, hory sa zrazu rozostúpia. Ostatné obce sú na dĺžku, ale tu vzniká veľký priestor do šírky. Jedine naša obec je ako-tak zaokrúhlená, pretože ten terén jej dovolil rozširovať sa. Názov je tak odvodený podľa toho, že je tu široké priestranstvo medzi lesmi, kde sa obec nachádza,“ zhodnotil dôvod názvu dediny, ktorej šéfuje.

V obci bývajú aj mladé rodiny, ľudia tu hľadajú miesto na bývanie. A pritom tu je chladnejšia klíma, keďže sa nachádza vyše 500 metrov nad morom. Podľa starostu je toto miesto až 2 týždne vegetačne pozadu oproti Prešovu. Všetci obyvatelia sú tu Slováci.

Aké sú v obci podujatia

A čo sa v obci najbližšie plánuje? „Môžem spomenúť, že chystáme postaviť telocvičňu. Do tej starej sa chodí ťažko, tak som prišiel s nápadom spojiť to so školou a postaviť telocvičňu v jednej výške a nech je to priamo napojené. S tým, že tú starú zbúrame. Toto som však kedysi povedal nahlas a zrazu sa to objavilo v programe inej protikandidátky. No pozitívne je, že už 22. marca je na programe poklepávame jej základného kameňa,“ vysvetlil ďalej Bartoš. Starosta však jedným dychom pripomenul, že nemôže vykonať všetko, čo od neho občan požaduje. Nemá na všetko kompetencie a ťažko sa preto vyhovie na jeho požiadavky.

Čo je však pravidlom je to, že každý rok v obci majú majstrovstvá Slovenska v motokrose, takisto sa tu behá Širocká trinástka, čo je beh vidiacich srdcom. „Máme tiež hasičské súťaže, Širocká gruľádu, pred Vianocami varíme obecný punč a pečieme oblátky, stretnutia tu majú dôchodcovia, nechýbajú ani oslavy Dňa matiek. Organizujú to nadšenci aj dobrovoľníci, nie všetko je v réžii obce. Mali tu vystúpenia Kollárovci či Kandráčovci a problémom je skôr to, že nemáme toľko voľných termínov,“ posťažovala sa na preťažený kalendár hlava obce.

Majú vlastnú menu

Ak však príde na rad obdobie pôstu a či adventu, v dedine sa pustia do rekonštrukcie priestorov obrovského kultúrneho domu. Zaujímavosťou je aj to, že v obci majú svoju vlastnú menu. Ide pritom o prvú obecnú mena na Slovensku. Jej názov je Širocký sokol a do obehu sa dostala v júli 2010. Obec informuje, že pozostáva z troch platidiel a to 1 Šs, 2 Šs a 5 Šs.

Tieto platidlá sa môžu k občania dostať rôzne, napríklad vyhrať v súťažiach organizovaných obcou, ako cena v tombolách, no najmä ako darček pri oslavách Dňa matiek. Za nominálnu cenu sa dá zakúpiť aj v obchode s obecnými suvenírmi. Autorom myšlienky obecnej meny je práve starosta Stanislav Bartoš. A aká je táto dedina nádherná si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

V ankete sa stala najsympatickejšou: Obec Široké je zaujímavá aj na fotkách
12
Galéria
Zdroj: Obec Široké
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM