Ľubomír Hudačko Správy

Turčanová predstavila svoje priority: Najzaujímavejšie momenty príhovoru novej primátorky...

Nová primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová a 31 poslancov mestského zastupiteľstva na slávnostnom rokovaní v sále PKO Čierny orol zložili sľub. Hlava mesta chce byť primátorkou všetkých a jednou z jej priorít bude s verejnými financiami nakladať tak zodpovedne, ako so svojimi vlastnými.

Ilustračný obrázok k článku Turčanová predstavila svoje priority: Najzaujímavejšie momenty príhovoru novej primátorky...
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Pavel Hagyari, ktorého na poste vystriedala, sa ráno pre chorobu z rokovania ospravedlnil. Turčanová v príhovore predstavila svoje priority a poďakovala všetkým predchádzajúcim primátorom tohto mesta za jeho rozvoj.

Pozornosť chce venovať DPMP

Jej cieľom je vytvoriť silné a transparentné mesto s vyrovnaným hospodárením, najväčšou prioritou je doprava, veľkú pozornosť však chce venovať Dopravnému podniku mesta Prešov a urgentne chce vyriešiť problémy s parkovaním na sídliskách. Ešte tento týždeň by chcela zvolať mimoriadne zasadnutie mestského parlamentu, ako povedala, zrejme sa bude konať v 19.12.

„V tomto roku vykreujeme komisie, alebo bola by som rada, ak by to tak bolo. Uvidíme, či budú poslanci schopní sa na tom zhodnúť a potom môžu začať komisie pracovať, prerokovať návrh rozpočtu, prípadné zmeny tak, aby sme ho do konca januára mohli schváliť,“ povedala.

V príhovore po slávnostnom akte uvedenia do funkcie Turčanová tiež povedala: „Urobím všetko pre to, aby sa neodďaľoval termín dokončenia juhozápadného portálu diaľnice D1. Som presvedčená, že aj juhovýchodný obchvat sídliska Sekčov odborníci vyriešia v novom genereli dopravy. Spolu s grafikonom musí byť nastavený tak, aby sa cestovanie MHD stalo príťažlivým nielen pre seniorov a deti, ale najmä pre strednú generáciu pracujúcich. Musíme načúvať k ich podnetom a požiadavkám ich zamestnávateľov. V oblasti dopravy vidím projekty, ktorých realizácia je možná okamžite,“ vyslovila nádej.

Urgentne podľa nej je nutné riešiť parkovanie na sídliskách. Niektoré projekty sú však dlhodobejšie, technicky náročnejšie a tým aj podstatne nákladnejšie. Bez finančných zdrojov z Európskej únie aj ťažko realizovateľné. Nič však nebráni tomu, aby boli legislatívne premyslené a pripravené.

Prešov má dostatok odborníkov

Turčanová ďalej dodala, že mesto má možnosti vytvárať podmienky príchodu nových investorov, expanzie súčasných zamestnávateľov, ale aj živnostníkov v jednotlivých oblastiach hospodárstva, službách a viac zatraktívniť naše mesto v oblasti cestovného ruchu.

„Taktiž prílevu domácich a zahraničných turistov. Prešov má dostatok odborníkov, pracovnej sily a pokiaľ by našli uplatnenie, vrátili by sa aj tí, ktorí by museli odísť za prácou do iných kútov Slovenska. V mnohých prípadoch až do zahraničia. Poriadku, čistote a transparentnosti dávam dôležité miesto a to hneď v dvoch významoch. Po prvé v samotnom fungovaní úradu. Nielen naši zamestnanci, dodávatelia, odberatelia, ale samotní obyvatelia nášho mesta musia nadobudnúť presvedčenie o úprimnosti, čestnosti a vzájomnej vierohodnosti vzťahov,“ poznamenala na záver.

Viceprimátora ešte nevybrala

Problémy v schvaľovaní návrhov neočakáva, keďže pravicové strany, ktorých bola aj kandidátkou vo voľbách (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, OĽaNO, NOVA, OKS a podporená stranou Sieť), budú mať v parlamente väčšinu. O obsadení funkcií viceprimátora a prednostu ešte nehovorila, vybrala si zatiaľ len prednostu, no jeho meno prezradiť nechcela. Ešte dnes sa chce začať zoznamovať aj s chodom radnice.

Novej primátorke dnes blahoželal podpredseda parlamentu Ján Figeľ a ďalší poslanci Národnej rady SR. Figeľ v príhovore na slávnostnom zastupiteľstve zaželal novým zástupcom Prešovčanov veľa sily do služby a svetla do rozhodnutí. Poukázal na to, že dôležitá je profesionalita a to, aby vo vládnutí nedominovala moc, ale služba pre občanov.

Poslanci dnes okrem zloženia sľubu zvolili mandátovú a návrhovú komisiu a ich členov, iné body budú zrejme prerokované na zastupiteľstve na konci týždňa. Andreu Turčanovú v novembrových komunálnych voľbách zvolilo viac ako 44 percent voličov. Po dvoch volebných obdobiach na poste primátora vystriedala nezávislého Pavla Hagyariho.

Čítajte aj ďalšie zaujímavosti o novom zastupiteľstve!

Prečítajte si aj o nechcenom krste primátorky!

Presov 24/tasr

Slávnostný sľub novej primátorky Prešova: Andrea Turčanová sa ujala funkcie!
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM