Krimi

Súd rozhodol, došlo k diskriminácii rómskych detí: V špeciálnych triedach boli vzdelávané nezákonne

Podľa slov advokátky ide o historicky prvé rozhodnutie súdu v prospech rómskych detí, ktoré boli nezákonne vzdelávané v systéme špeciálneho školstva na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Súd rozhodol, došlo k diskriminácii rómskych detí: V špeciálnych triedach boli vzdelávané nezákonne
Zdroj: TASR

Okresný súd v Prešove vyhovel koncom novembra antidiskriminačnej žalobe troch rómskych detí z obce Hermanovce v okrese Prešov, ktoré mali byť nezákonne vzdelávané na miestnej základnej škole (ZŠ) v špeciálnych triedach pre deti s ľahkým mentálnym znevýhodneným. Žalovaným súd priznal odškodnenie po 5-tisíc eur. Informoval o tom Štefan Ivanco z Poradne pre občianske a ľudské práva, ktorá deťom zabezpečovala bezplatné právne zastupovanie. Podľa hovorkyne Krajského súdu v Prešove Ivany Petrufovej rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť.

Diskriminácia detí

Ako uviedol Ivanco, súd rozhodol, že žalované Súkromné centrum špeciálno-pedagogického poradenstva v Prešove sa dopustilo diskriminácie rómskych detí vo vzdelávaní z dôvodu ich rómskej etnickej príslušnosti. Podľa súdu pochybeniam pri psychologickej diagnostike nasvedčoval aj celkovo neprimerane vysoký podiel rómskych detí, ktoré boli v škole vzdelávané v špeciálnych triedach. Súd podľa jeho slov navyše potvrdil aj zodpovednosť školy za segregáciu rómskych detí v špeciálnych triedach, ktoré boli situované mimo hlavnej budovy školy a navštevované výlučne rómskymi deťmi.

„Mnohé rómske deti boli a naďalej sú vzdelávané v špeciálnych školách a triedach neoprávnene. Ministerstvo školstva síce dnes tento problém vníma a potreba jeho riešenia sa objavuje vo vládnych dokumentoch, no ozajstné systémové úsilie dosiahnuť zmenu stále nie je vidieť. Som presvedčený o tom, že psychologická diagnostika na školách by sa mala využívať predovšetkým na určenie individuálnych vzdelávacích potrieb detí, ktoré by boli vzdelávané spolu so všetkými ostatnými deťmi v inkluzívnom školskom prostredí,“ povedal Ivanco.

Historické rozhodnutie

„Ide o historicky prvé rozhodnutie súdu v prospech rómskych detí, ktoré boli nezákonne vzdelávané v systéme špeciálneho školstva na Slovensku. Pridal sa tak k súdom z Maďarska a Európskemu súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, ktoré už v minulosti rovnako rozhodli v obdobných prípadoch,“ povedala advokátka spolupracujúca s poradňou a právna zástupkyňa žalobcov Vanda Durbáková.

„Verím, že aj vďaka tomuto rozhodnutiu dôjde k zmene aj na iných školách a rómske deti dostanú šancu na dobré vzdelanie. To každý potrebuje k životu, lebo bez dobrého vzdelania nemáme my Rómovia šancu dostať dobrú prácu,“ povedal jeden zo žalobcov Sebastián Červeňák.

TASR sa pokúsi získať stanovisko Súkromného centra špeciálno-pedagogického poradenstva v Prešove a Základnej školy v Hermanovciach.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM