Ľubomír Hudačko Správy

Sú talentované a vďačné: Deti s ťažkým osudom v Prešove dojali publikum k slzám, FOTO

Škôlkarov, školákov a stredoškolákov podporilo publikum, ktoré tvorili okrem rodičov aj seniori z denného stacionára v Malom Šariši.

Ilustračný obrázok k článku Sú talentované a vďačné: Deti s ťažkým osudom v Prešove dojali publikum k slzám, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Dušan Guman

V špeciálnej škole na Matici slovenskej v Prešove predviedli svoj talent deti s náročným osudom, no veľkým srdcom a túžbou potešiť publikum. Stalo sa tak počas ich slávnostnej Vianočnej akadémie.

Každodenná obetavá a trpezlivá práca pedagógov priniesla ovocie v podobe kolied či veršov.

„Konečne nemáme „dištančné“ obdobie, ale vidíme sa, stretávame a fungujeme normálne,“ skonštatovala riaditeľka školy Andrea Chalupová. „Tešíme sa, pretože v septembri budeme otvárať ďalšiu našu zložku, a to ZŠ pre žiakov s autizmom,“ informovala o rozšírení zariadenia.

Spoluprácu s deťmi chvália

Škôlkarov, školákov a stredoškolákov „matičiarov“ podporilo auditórium, ktoré tvorili okrem rodičov aj špeciálni hostia; seniori z denného stacionára v Malom Šariši.

„Spoluprácu sme nadviazali v Deň starých rodičov. Nachystali sme darčeky a kultúrny program. Starkým sa to veľmi páčilo. Chceli by sme prepojiť aktivity detí a seniorov, napríklad prácou s hlinou, tkaním a ďalšími kreatívnymi činnosťami,“ opísala kooperáciu Roxana Čerevková, ktorá má triedu s deťmi s autizmom a zároveň vedie Občianske združenie Nie sme sami.

Juhoamerická zumba

Deti a panie učiteľky vo vianočných kostýmoch priblížili známe vianočné hity, príbeh Ježiška v Betleheme, či osud smutnej jedličky, ktorá túžila stať sa vianočným stromčekom.

Dievčatá predviedli choreografiu v rytme zumby.

„Deti sa veľmi tešili, pretože dva roky takéto akcie neboli. Sú radi, že prídu rodičia a že môžu ukázať, čo dokážu,“ povedala Čerevková.

Obávali sa úteku z javiska

Nacvičovať program začínajú mesiac a pol skôr. Vyberá sa pre nich to, čo dokážu zvládnuť. Najmenšie deti podľa nej trému nemávajú. „Skôr sme mali obavy, že keď uvidia rodičov, rozutekajú sa k nim,“ doplnila vyučujúca v škôlke Zuzana Luterančiková.

Čo je pri tejto práci najťažšie a čo učiteľkám prináša radosť?

„Najťažšie je, že keď nemajú svoj deň, nechcú spolupracovať a stačí, že dve sú nervóznejšie a rozhádžu nám všetky ostatné. Veľmi citlivo na seba reagujú,“ vysvetlila Luterančiková. Najmenší zverenci majú podľa nej najradšej pohyb s hudbou.

Dojatí rodičia

„Rodičia boli dojatí; ako každý rodič, ktorý vidí svoje dieťa. Sú veľmi milo prekvapení, že sa to dá. Úlohu tam však hrá i to, že deti v škôlke reagujú inak, ako doma,“ vysvetlila Zuzana Luterančiková.

„Každé dieťa je individuálne. Treba v ňom nájsť to dobré a zamerať sa na to. V každom z nich je niečo dobré – to treba podchytiť a na tom stavať. A sú to veľmi vďačné deti,“ vyjadrila sa pochvalne Roxana Čerevková.

„Program je každoročne udivujúci a čarokrásny. Každá práca, a hlavne s takýmito deťmi, je náročná. Sme preto radi, že sa nám podarilo zapojiť všetky deti od materskej škôlky cez základnú po strednú školu,“ tešila sa riaditeľka Chalupová.

Novinkou živé vtáky

Deťom sa na Matici venujú i prostredníctvom spomínaného OZ Nie sme sami. To poskytuje arteterapiu, muzikoterapiu, canisterapiu, haloterapiu, hipoterapiu, prácu s hlinou, prácu na tkáčskom stave, korčuľovanie, či návštevu soľnej jaskyne.

Združenie každoročne organizuje Letnú tvorivú dielňu, Tvorivú dielňu tkania, Tvorivé popoludnie s umením a výtvarnú súťaž Svet očami autistov.

Novinkou je avesterapia, teda pozitívne pôsobenie na deti prostredníctvom živých vtákov.

Vlastná ekozáhrada

Po tom, čo uspela v projekte, vybudovala škola Pohybové štúdio. Vlani zrealizovala Ekozáhradu pre handicapovené deti, v rámci ktorej buduje príbytky chrobáčikom i vtákom.

Prvé pedagogické skúsenosti tu tiež získavajú budúci učitelia, keďže zariadenie je cvičnou školou pre študentov Prešovskej univerzity v Prešove.

Viac záberov z Vianočnej akadémie nájdete v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Vianočné vystúpenie detí s ťažkým osudom
11
Galéria
Zdroj: Dušan Guman
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM