Ľubomír Hudačko Rôzne

Štefánia z Prešova cestuje po svete a fotí ho, ale vraví: Moja srdcovka je Slovensko

Precestovala už nemálo krajín, zažila nezabudnuteľné i vtipné momenty. Štefánia fotí zahraničné scenérie, no vraví, že srdcovkou je pre ňu Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Štefánia z Prešova cestuje po svete a fotí ho, ale vraví: Moja srdcovka je Slovensko
15
Galéria
Zdroj: archív: Stefanela

Prešovčanka Štefánia precestovala množstvo krajín, zažila rôzne úskalia aj vtipné situácie. Čo ju na cestách stretlo nám porozprávala v rozhovore. Vo fotogalérii si môžete pozrieť aj jej pôsobivé snímky nádherných zahraničných scenérií.

Štefánia, navštívili ste už množstvo krajín. Kde ste sa cítili naozaj výborne?

Je pravdou, že som navštívila viacero krajín, no je mnoho ľudí aj v Prešove, ktorí toho navštívili oveľa viac. Pre mňa tu nejde o počítanie krajín. Aj keď spočítané ich mám (smiech). Snažím sa však vidieť čo najviac miest. Čo mesto, to iný systém, iní ľudia, iné pamiatky, príroda. Takže skôr sa sústreďujem na ne. Výborne som sa cítila na viacerých miestach, nedokážem si vybrať len jedno.

Kde ste boli naposledy?

Naposledy som bola na ceste loďou po severských krajinách a tam ma asi najviac upútal švédsky Štokholm. Veľmi zaujímavé sú aj Lurdy vo Francúzsku – pútnické miesto, kde je krásna príroda no aj veľa iných kontrastov, taktiež Athos v Grécku, kde ženy nemajú povolený vstup a tým pádom som všetko sledovala z lode, Malaga v Španielsku, čo je mix a prepojenie kultúr, Marakéš v Maroku – kráľovské mesto plné ruží a takisto krásny výhľad na pohorie Atlas, či holandský Rotterdam s perfektnou atmosférou a zaujímavou architektúrou. V Poľsku ma doposiaľ asi najviac upútal Wroclaw.

A ktoré krajiny ešte chcete navštíviť?

Určite by som chcela precestovať celý svet, no mám pocit, že život je príliš krátky a ja to všetko nestihnem (úsmev). Vždy ma však lákal Nový Zéland, Austrália, Kanada alebo Latinská Amerika. Uvidíme, kde ma vietor zaveje, no tento rok plánujem prejsť Kalábriu a Sicíliu v Taliansku, Island a ešte kratšie cesty v rámci Poľska, možno niečo z Ukrajiny a z Nemecka. Záleží to však od počtu dovolenky z práce a financií, takže uvidíme.

Z ciest máte iste množstvo zážitkov. Ktoré sú tie najpamätnejšie, čo sa vám zaujímavé prihodilo?

Najpamätnejšie je všetko mimo mojej komfortnej zóny. Najprv príde myšlienka – do čoho si to zase išla, ale nakoniec sa teším, že som to skúsila a znova prekonala samu seba. Mala som rôzne cesty – nočné, keď je človek ráno vyšťavený, no čaká ho viac ako 30 kilometrov s ruksakom na chrbte v horúčave. Alebo cestovanie s horúčkou, prípadne, keď je človek smädný a celý deň nevie nájsť obchod. Ako na potvoru sa tiež niekedy roztrhne ruksak a vy ho musíte niesť na rukách celý čas. Sú momenty počas cestovania, ktoré vás prinútia trošku premýšľať o prioritách. Pamätné sú aj tie, kde som spoznala super ľudí, ktorí mi pomohli, alebo boli veľmi pohostinní a to až nad moje očakávania. Rada spomínam aj na najlacnejšie výlety ako Paríž a Amsterdam za dve eurá.

A čo vtipné ste počas ciest zažili?

Na každej ceste zažijem niečo vtipno-trápne. V spojení s cudzími jazykmi sa stále niečo podarí, napríklad v Taliansku som bola v kostole a keď si ľudia išli podávať ruky, tak si povedali „páče“ (pace), čo je v preklade – mier/pokoj. Keďže to slovo som ešte nepoznala, spojila som si to s pre mňa vtedy rovnakým slovom „piačere“ (piacere). To znamená – teší ma/rada spoznávam. V Taliansku pritom nestačí podať ruku osobe pri vás, ale je možné, že k vám pribehne aj kňaz od oltára, alebo ľudia z každej strany. Takže som sa „zoznámila“ s celým kostolom (smiech).

Z vašich ciest vznikajú pôsobivé snímky. Ktorá fotografia z nich vyhotovená a v ktorej krajine je pre vás tá naj?

Ďakujem pekne. Nemám preferovanú fotografiu. Z každej cesty si prinesiem aj tisíc fotiek, takže nie je pre mňa možné vybrať si len jednu.

A čomu sa venujete, kde momentálne pôsobíte?

Momentálne pracujem ako online špecialista v Poľskom Krakove.

Delíte sa o svoje zážitky prípadne aj na fotoblogu? Aké máte ohlasy?

Zatiaľ som priložila ešte len zopár foto-článkov, no už sú v procese písania ďalšie. Ohlasy sú zatiaľ pozitívne, no uvidíme ako to bude ďalej pokračovať. Na články asi najlepšie reagujú známi, ktorí potrebujú odkazy na aplikácie, či mapy, alebo rady ohľadom cestovania v danom meste, takže tí to využívajú.

Kto vás na cestách sprevádza? A najmä – nemáte strach cestovať v dnešných zložitých pomeroch vo svete?

Zložité pomery…dnes nie je nič garantované a zlé veci sa stávajú aj v bytoch a domovoch ľudí a to ani nemusím cestovať mimo SR. Mňa cestovanie inšpiruje a veľa sa od toho učím – je to investícia do samej seba, keď spoznávam nové miesto a jeho históriu, ale aj zaujímavých ľudí, rôzne kultúry, náboženstvá, ochutnávam ich jedlo. Snažím sa vždy cestovať čo najlacnejšie s ruksakom na pleciach, aby ma to čo najmenej obmedzovalo. A to niekedy sama, alebo s ďalšími kamarátmi, prípadne s rodinou. Všetko má svoje výhody aj nevýhody, takže nemám preferovaný výber.

Vedia ľudia v zahraničí niečo o Slovensku? Učíte ich niečo po slovensky?

Jasné, dokonca aj deti v Belgicku vedia spievať Medveďku daj labku. Predtým som 7 mesiacov bola v Belgicku na Európskej dobrovoľníckej službe, takže tí počúvali o Slovensku denne. Dokonca Prešov a Slovensko boli prezentované aj v časopise ako zahraničné mesto a štát mesiaca September 2015. Oni sa pýtali na život tu, aké máme pamiatky a iné veci. Okrem toho som vyskúšala aj tréning cez EÚ, takže aj tam sa dá pekne propagovať Slovensko. Dokonca aj kamaráti z iných krajín a kontinentov chodia k nám domov a spoznávajú Prešov a iné mestá.

Dá sa teda porovnať, či je Slovensko krajšie ako zahraničné krajiny?

Slovensko je moja srdcovka. Je tu krásna, často nedotknutá príroda, mnoho stromov, rieky, jaskyne, kúpele, jedinečné tradície, folklór, kopce. Je škoda, že to tak nevieme odprezentovať, ako iné krajiny, ktoré aj z menších vecí vedia urobiť pre ľudí lákadlo. Nemusí ísť o finančne náročné projekty, ale skôr o dobré nápady a o takú cieľavedomosť bez robenia vecí len za odmenu. Starší občania Slovenska sú na tom oveľa lepšie, než mladšie ročníky, lebo mám pocit, že lepšie ovládajú históriu, zvyky, tradície a lepšie poznajú Slovensko. Práve preto je potrebné cestovať, aby si ľudia uvedomili, čo majú doma a že iné národy niektoré veci robia ináč. A funguje to dokonca aj lepšie. Ako by moja povedala moja babka – i tak še da.

A čo Prešov? Je to mesto, do ktorého pozývate vašich známych zo zahraničia?

Áno, ale zatiaľ u nich vyhrávajú Košice. No zaujme ich aj Prešov, hlavne naše krásne farebné námestie.

Viete povedať, čo pekné má Prešov a niektoré iné zahraničné mestá to nemajú?

Veľmi peknú a celkom veľkú zachovalú synagógu, krásne námestie bez áut, veľkým pozitívom je aj zeleň v meste. Máme mnoho kostolov vedľa seba s tým, že často sa nevidí, aby na takom malom priestranstve blízko seba fungovali grécko-katolícky kostol, rímsko-katolícky kostol a pravoslávny katedrálny chrám.

Kde sa vidíte o 10–15 rokov? Čo by ste chceli robiť a kde by ste chceli bývať?

Určite by som chcela robiť niečo spoločné s cestovaním. A myslím, že existujú aj lepšie fungujúce sociálne systémy ako práve u nás, takže je možné, že zostanem kdesi v zahraničí. No ako sa hovorí – nikdy nehovor nikdy. Každú chvíľu sa môžu veci zmeniť. Zatiaľ som vyskúšala život v Grécku, v Taliansku, v Belgicku a teraz aj v Poľsku. Porovnávať sa teda dá stále.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Spoznáva krajiny sveta: Štefánia stíha fotiť aj nádherné scenérie
15
Galéria
Zdroj: archív: Stefanela
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM