Ľubomír Hudačko Správy

Športové osobnosti, ministri a dokonca aj známa misska: Pozrite, kto dral lavice na prešovskej priemyslovke

Stredná priemyselná škola stavebná v Prešove vychovala tisícky absolventov, medzi nimi aj známe tváre. Lavice tam totiž drali niekdajší ministri a takisto aj známa misska či majster sveta v hokeji. Absolventom je aj súčasný riaditeľ Stanislav Kolpak, ktorý kedysi obliekal reprezentačný dres.

Ilustračný obrázok k článku Športové osobnosti, ministri a dokonca aj známa misska: Pozrite, kto dral lavice na prešovskej priemyslovke
Zdroj: Dnes24.sk

Hovorí sa, že škola je dobrá vtedy, keď sa môže pochváliť svojimi absolventmi. Medzi také školy sa nepochybne radí aj Stredná priemyselná škola stavebná v Prešove. V priebehu 96-ročnej histórie jej brány opustilo takmer 11 000 absolventov.

Na škole aj niekdajší ministri

Okrem toho, že škola vyslala do praxe tisíce odborníkov v oblasti stavebníctva, jej meno preslávili osobnosti z oblasti politiky, športu, módy či umenia. Riaditeľ školy Stanislav Kolpak zdôrazňuje, že na ich škole študovali dvaja niekdajší ministri, ktorí riadili rezorty ako členovia vlády vtedajšej Slovenskej socialistickej republiky.

Jedným z nich bol Ján Bróska, ktorý v rokoch 1972–1981 vykonával funkciu ministra stavebníctva vlády SSR. Na prešovskej priemyslovke študoval v rokoch 1941 až 1945. V pamätnici, ktorú vydali k 80. výročiu školy napísal, že na učiteľov i spolužiakov má veľmi dobré spomienky. Ocenil hlavne to, že škola skutočne pripravovala žiakov pre prax.

Pucher mal pekný písomný prejav

Ďalším zo študentov SPŠS, ktorý to dotiahol až do ministerského kresla, bol univerzitný profesor Štefan Chochol. Ten vykonával najskôr funkciu rektora Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave a začiatkom 70. rokov sa stal ministrom školstva. Školu však nenavštevovali len budúci politickí a akademickí funkcionári. Z radov študentov vyšli aj osobnosti zo sveta športu. Lavice tu drali napríklad vodný pólista a neskorší tréner plaveckých športov Pavol Aman či hádzanár Jozef Greňo. Mali tu však aj majstra sveta v ľadovom hokeji.

„Veľmi rada si spomínam na Petra Puchera. Viem presne, v ktorej lavici sedel. Mal veľmi pekný písomný prejav, myslím tým technické písmo. Bol to veľmi slušný a skromný chlapec. Mám pocit, že to technické myslenie, ktorým disponoval, asi využil aj v hokeji,“ spomína s úsmevom stredoškolská profesorka Edita Bindzárová.

Misska Christová bola obľúbená

Na technickom odbore študovala aj slovenská kráska, ktorá sa neskôr presadila vo svete modelingu. Máme tým na mysli miss Československa z roku 1989 Ivanu Christovú. „Bolo to skromné a veľmi obľúbené dievča, v triede boli, tuším len štyri baby. S nimi som mala základy staviteľstva. Vtedy som vôbec nerozmýšľala o tom, či Ivanka bude stavbárka, alebo nie, ale ako študenta bola veľmi milá a svedomitá,“ hovorí Bindzárová.

Škola vo svojej histórii neustále žila športom. V archíve starostlivo uchováva staré fotografie zo súťaží. Na jednej z nich aj hokejové družstvo, ktoré na celoštátnom turnaji v Brne v roku 1955 obsadilo štvrté miesto. Absolventom prešovskej stavebnej priemyslovky je aj jej súčasný riaditeľ Stanislav Kolpak, ktorý kedysi obliekal reprezentačný dres a dnes trénuje mládežnícku základňu hádzanárov Tatrana Prešov.

Môže vás zaujímať:

História stavebnej priemyslovky v Prešove? Pozrite si zaujímavosti, o ktorých možno ani netušíte

foto: google

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM