Ľubomír Hudačko Rôzne

Rozbehol medzinárodné projekty, čo majú pomôcť kolegom a študentom: Prešovčan pozoruhodne povzbudzuje školy!

Mladý jazykár z Prešova Pavol Vozár rozbehol pre svoju školu nie jeden, no hneď dva medzinárodné projekty. Majú pomôcť jeho kolegom a študentom. Aha, ako zaujímavo povzbudzuje školy.

Ilustračný obrázok k článku Rozbehol medzinárodné projekty, čo majú pomôcť kolegom a študentom: Prešovčan pozoruhodne povzbudzuje školy!
Zdroj: Dnes24.sk

Podstata prvého je, že pomáha v profesionálnom napredovaní učiteľov. Druhý je zameraný priamo na decká v škole.

Niektoré školy váhajú

„V ňom študenti robia modelovo svoju firmu, majú business model v angličtine, produkujú úžitkové predmety z recyklovateľných materiálov a tie budú následne ponúkať online,“ prezrádza pedagóg, ktorému sa celý študentský život, od škôlky po vysokú spája s Prešovom. Paradoxne, v súčasnosti pôsobí v neďalekých Košiciach, no na svoje mesto nedá dopustiť a denne dochádza.

„Určite sa neplánujem sťahovať z Prešova,“ uisťuje. A to napriek tomu, že s prácou na gymnáziu, kde pôsobí, je spokojný. „Okrem toho, že klasicky učím ešte na škole, venujeme čas týmto európskym projektom. A keďže mám manželku a kamarátov na rôznych prešovských školách, viem, že na niektorých z nich stále váhajú so zapojením sa do niečoho podobného.“ Učiteľ konkrétne hovorí o programe Erasmus+, ktorý je plne hradený EÚ a učitelia, ani študenti pri dobrom hospodárení neplatia z vlastného vrecka ani cent.

Dá sa ťahať viacero projektov naraz

„Tento program zďaleka nie je len o tom, že niekto niekde cestuje. Je to o tom, že človek, ktorý sa do toho s podporou vedenia školy pustí, jej vie pomôcť posunúť sa aspoň o ten povestný kúsok dopredu.“ Bilingválne Gymnázium sv. Edity Steinovej, kde Prešovčan pôsobí, poslalo za uplynulé dva roky deväť svojich učiteľov na špecializované kurzy v zahraničí.

„Ako vravím, dá sa ťahať aj viacero projektov naraz, so Španielmi, Grékmi, Maďarmi a Talianmi sme teraz rozbehli širšiu spoluprácu medzi študentmi, takže je to zaujímavé,“ hovorí Pavol, podľa ktorého treba sledovať dátumy podávania výziev a prípadne navštevovať informačné semináre. „Stojí zato to využiť, a viem, že je množstvo škôl, ktoré si tieto možnosti nevšíma,“ zakončil.

Môže vás zaujímať:

Dvojnásobný úspech študentov prešovskej elektrotechnickej priemyslovky: Aha, čo sa im podarilo!

Rarita, aká sa len tak nevidí: V prešovskej škole nájdete až tri páry dievčenských dvojičiek! FOTO

Slávnosť na jednej z fakúlt Prešovskej univerzity: Do užívania jej pribudli nové priestory!

foto: archív pv

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM