Správy

Prvý hospic na Slovensku bilancuje: Vek nie je zárukou zdravia, chodia aj mladí pacienti

Vybudovali ho z ruiny bývalej základnej školy, človek tam na prahu života hľadá vnútorný pokoj, odpustenie a vyrovnanie.

Ilustračný obrázok k článku Prvý hospic na Slovensku bilancuje: Vek nie je zárukou zdravia, chodia aj mladí pacienti
Zdroj: pixabay.com

V Hospici Matky Terezy v bardejovskej mestskej časti Bardejovská Nová Ves tento rok sprevádzali viac ako 70 zomierajúcich pacientov, ktorým pomohli s dôstojným odchodom. TASR o tom informovala Silvia Hrabčáková z Arcidiecéznej charity Košice, pod ktorú hospic patrí.

„Z ruiny bývalej základnej školy sme po náročnej príprave, no s veľkým zanietením, vybudovali prvý hospic na Slovensku. Spomínam si na začiatky, keď prví pacienti prichádzali do hospicu so svojou vlastnou posteľou,“ spomína na začiatok projektu jeden zo zakladateľov zariadenia Jozef Krajči.

Prichádzajú aj mladí

Medzi pacientmi nie sú len seniori. Podľa štatistík sú prijímaní pacienti prevažne v strednom veku.

„Choroba sa nevyhne nikomu. Takisto vek nie je zárukou zdravia. Do hospicu prichádzajú aj mladí ľudia, živitelia rodín a ľudia v produktívnom veku. Tento rok sme zatiaľ sprevádzali 70 pacientov a pomáhali ich rodinám prejsť si náročnou životnou udalosťou, ktorou smrť blízkeho nepochybne je,“ uvádza vedúca hospicu Antónia Peregrimová.

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

Pridanou hodnotou starostlivosti o chorých je duchovný aspekt. Spolupráca s miestnymi kňazmi a ich starostlivosť vyplýva zo samotného poslania hospicu, a to sprevádzanie zomierajúcich. Človek na prahu života hľadá vnútorný pokoj, odpustenie a vyrovnanie.

Vďaka štedrosti

„Pri návšteve ľudí na lôžku, ktorí už zomierajú, som konfrontovaný s faktom, že aj ja raz budem zomierať. Preto je dôležité o tejto téme rozprávať a tému paliatívnej starostlivosť otvárať,“ hovorí dekan Rímskokatolíckej farnosti sv. Egídia v Bardejove Marek Kreheľ.

Hospic funguje len vďaka štedrosti darcov. Finančné prostriedky zo zdravotných poisťovní neodkážu podľa riaditeľa Arcidiecéznej charity Košice Cyrila Korpesia pokryť všetky náklady, ktoré sú so starostlivosťou o umierajúcich spojené.

„Pandémia tento stav ešte prehĺbila. Aj náš hospic funguje iba vďaka podpore darcov a finančným zbierkam. Za celoročnú podporu a priazeň preto patrí každému dobrodincovi obrovské poďakovanie,“ dodal Korpesio.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM