Ľubomír Hudačko Rôzne

Projekt z Prešova ovládol Bratislavu: Škôlkari tam prezentovali európske rozprávky

Prešovský projekt Eurorozprávky ovládol Bratislavu. Zaplnil tam galériu Slovenského rozhlasu detskou fantáziou a tvorivosťou. Pozrite si, ako to vyzeralo.

Ilustračný obrázok k článku Projekt z Prešova ovládol Bratislavu: Škôlkari tam prezentovali európske rozprávky
Zdroj: Mesto Prešov

Škôlkari z celého Slovenska v galérii v Bratislave prezentovali výtvarné spracovania európskych rozprávok.

„Som hrdá na tieto úžasné ženy, učiteľky a organizátorky, Máriu a Renátu, ktoré pred časom prišli za mnou s výtvarným projektom Eurorozprávky. Hneď ma to oslovilo. Cením si ich zanietenosť zrealizovať tento rozsiahly projekt, aj keď nebol podporený vládou v rámci aktivít k predsedníctvu Slovenska Európskej únii. Dôvodom bolo, že je nadregionálny. Ale veď únia je tiež nadregionálna. Ako teda lepšie priblížiť Európsku úniu deťom ako cez rozprávky? Preto ďakujem týmto dámam, že Slovensku i Európskej únii dali takýto projekt, o to viac že sú z Prešova,“ vyslovila primátorka Andrea Turčanová počas slávnostnej vernisáže detských prác, ktorými škôlkari spracovávali rozprávky z dvadsiatich ôsmich krajín Európskej únie. Práce sú vystavené v galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave.

"Táto myšlienka ma viedla niekoľko rokov a ďakujem všetkým, ktorí pomohli ukázať krásu detskej duše. Každá rozprávka tohto projektu zaviedla deti do blízkeho i vzdialeného európskeho sveta. Deti prostredníctvom umenia získali úžasné emocionálne zážitky, obohatené o tvorivosť spontánnosť či radostnosť, ktoré si zapíšu do sŕdc a zostanú v nich navždy,“ zamyslela sa autorka projektu, Prešovčanka, Mária Zuščinová, ktorá ho zrealizovala spolu Renátou Gumanovou, riaditeľkou prešovskej MŠ Bajkalská.

Neúnavné ženy svojou zanietenosťou vzápätí nadchli svoje kolegyne nielen v Prešove, kde sa do projektu zapojili štyri materské školy a jedna základná umelecká škola, ale aj po celom Slovensku, a dokonca v Bruseli. Vďaka ich entuziazmu sa bratislavská galéria Slovenského rozhlasu naplnila detskou fantáziou a tvorivosťou žiakov materských škôl. Zároveň sa tam vnieslo mnoho pozitívnej energie a radosti zo spoločného úspechu škôlkarov a ich učiteliek.

„Som rada, že ste sa zapojili do projektu, ktorý bol veľmi chudobný na peniaze, ale veľmi bohatý na nápady,“ podotkla Viera Hajduková z Ministerstva školstva SR. Do výtvarného projektu Eurorozprávky sa totiž zapojilo 57 materských škôl zo 48 slovenských miest a dokonca aj predškolské zariadenie Európska škola v Bruseli.

Deti v rámci neho výtvarne spracovávali 28 klasických rozprávok, typických pre jednotlivé členské krajiny Európskej únie. Vznikali tak nielen obrázky s motívmi rozprávkových hrdinov, ale deti mnohokrát vytvárali aj ich nádhernú 3D podobu, ako s úsmevom poznamenala primátorka, ktorá projekt podporila svojou záštitou i finančne. Eurorozprávky už majú aj svoju knižnú podobu, organizátorky dokázali pripraviť aj DVD s tým ako sa jednotlivé rozprávky v zapojených škôlkach spracovávali.

„Je to úžasný materiál, z ktorého dokážu učiteľky mnoho načerpať,“ pripomenula Renáta Gumanová. Vernisáž si nenechal ujsť ani štátny tajomník Ministerstva školstva SR Peter Krajňák, mimochodom tiež Prešovčan.

„Rozprávka je vždy niečo čo nás spája pre mladého človeka, keď sa formuje a získava prehľad o svete. Pre dospelého je zasa návratom do mladosti. Za to, čo s deťmi ich učiteľky dokázali, ďakujem a som rád že z budovy slovenského rozhlasu vychádza pozitívna informácia o tom, že sa podaril jeden skvelý a krásny projekt,“ podotkol. Diela si však môžu pozrieť nielen Bratislavčania, ale v novembri budú vystavené aj v Bruseli a v decembri sa výstava presunie do priestorov galérie v Caraffovej väznici v Prešove.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Výtvarný projekt Eurorozprávky: Diela budú vystavené aj v Bruseli
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM