Rôzne

Priority Kokošoviec na najbližšie obdobie: Dokončenie kanalizácie i obnova folklórneho súboru

Vybudovanie detského a multifunkčného ihriska, dobudovanie kanalizácie a obnovenie činnosti folklórneho súboru. To sú najbližšie priority Kokošoviec.

Ilustračný obrázok k článku Priority Kokošoviec na najbližšie obdobie: Dokončenie kanalizácie i obnova folklórneho súboru
Zdroj: TASR

Vybudovanie detského a multifunkčného ihriska, dobudovanie kanalizácie a obnovenie činnosti folklórneho súboru sú priority, ktorým sa chce obec Kokošovce v okrese Prešov v najbližšom období venovať. Ako povedal starosta obce Miroslav Skička, plánujú tiež určiť lokality určené na výstavbu nových domov.

Počet obyvateľov stúpa

„Počet obyvateľov nám každoročne stúpa, priemerne máme viac ako desať novonarodených detí v jednom kalendárnom roku. Okrem toho tu máme aj rekreačnú oblasť Sigord, ktorej časť spadá do nášho katastra. Je tam teraz taký boom, že si tam ľudia začínajú stavať chaty, čím sa pokračuje vo výstavbe. Obec má v súčasnosti viac ako 900 obyvateľov a je predpoklad, že ten trend bude pokračovať. Chceme urobiť zmenu územného plánu a určiť lokality na individuálnu bytovú výstavbu,“ uviedol Skička.

Ako ďalej povedal, minulý rok dokončili prvú etapu projektu Cykloželeznička Prešov-Zlatá baňa, ktorá končí na Sigorde. „Trasa 6,5-kilometrového cyklistického chodníka kopíruje trasu bývalej pionierskej železnice a končí pri vodnej nádrži Sigord, ktorú hlavne v letných mesiacoch, ale aj v zime využívajú Prešovčania, ako aj obyvatelia okolitých obcí,“ priblížil Skička.

Jedným z projektov, ktorým sa v súčasnosti podľa Skičku venujú, je dokončenie kanalizácie a pripojenie jednotlivých rodinných domov.

Pump track

„Zároveň sme podali projekt v rámci eurofondov na ďalšiu etapu kanalizácie, takže uvidíme, či sa nám podarí uspieť,“ skonštatoval starosta. Rovnako by chceli vybudovať detské a multifunkčné ihrisko a dráhu pre cyklistov – Pump track. „Je to zaujímavé pre mladých ľudí. Okolie poskytuje podmienky na jej vybudovanie a zároveň využívanie, keďže sme prepojení s cyklistickým chodníkom. Pump trek je vlastne dráha, ktorá slúži cyklistom na pohyb vlastnou váhou, bez toho, aby museli šliapať do pedálov,“ vysvetlil Skička.

V minulosti podľa jeho slov v obci pôsobil Folklórny súbor Majetkár, ktorý bol známy tým, že ak sa zúčastnili akejkoľvek súťaže v Československu, nikdy neskončili horšie ako na treťom mieste. „Plánujeme ho obnoviť. Vyzerá to tak, že sa nám ho podarí sfunkčniť po 12 rokoch. Verím, že rozvoj ľudovej kultúry bude napredovať a podarí sa nám zaujať aj mladých ľudí, aby mali možnosť kultúrneho vyžitia,“ dodal Skička.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Obec Kokošovce ležiaca pri Prešove? Spoznajte ju bližšie vďaka týmto záberom
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM