Správy

Primátorka sa pýtala, ako to je s presunom vlakov: Minister Doležal sľubuje nové vozne

Minister dopravy prešovskej primátorke odpovedal na list, ktorý mu zaslala ešte v januári. Vysvetlil, s čím súvisia presunuté súpravy vlakov z prešovského regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Primátorka sa pýtala, ako to je s presunom vlakov: Minister Doležal sľubuje nové vozne
Zdroj: Dnes24.sk

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová 14. januára 2021 listom oslovila ministra dopravy a výstavby Slovenskej republiky Andreja Doležala vo veci plánovaného presunu niektorých vlakových jednotiek z Prešovského kraja a obáv zo zhoršenia kvality železničnej dopravy v regióne. Redakciu Prešov Dnes 24 o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

S čím súvusí presun

Minister vo svojej odpovedi uviedol, že presun súvisí s rekonštrukciou uzla Žilina.

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal v liste adresovanom primátorke mesta Prešov Andrei Turčanovej vysvetľuje, že presun elektrických poschodových jednotiek radu EPJ 671 priamo súvisí s plánovanou komplexnou rekonštrukciou uzla Žilina v rokoch 2021 – 2023.

Z regiónu Košíc a Prešova do Žiliny boli presunuté dve takéto jednotky, pričom ako náhrada boli do Košíc premiestnené dve súpravy, teda 10 zmodernizovaných a klimatizovaných vozňov s príslušným vybavením.

Nedochádza k zhoršeniu

„Uvedenými plánmi dislokácie nedochádza k zhoršeniu kvality železničnej dopravy v okolí Prešova, ale uvedené iba rešpektuje technické a technologické podmienky na zabezpečenie dopravnej obslužnosti Slovenska," uvádza sa v stanovisku ministra dopravy.

Minister dopravy zároveň predstavil primátorke mesta Prešov aj plány do budúcna.

Nové moderné vozne

„V najbližších rokoch sa pre Prešov a okolie počíta s dodávkou 17 nových moderných vozňov v hodnote 33 miliónov eur a 35 zmodernizovaných klimatizovaných vozňov v hodnote 32 miliónov eur, ktoré budú dodávané v rokoch 2021 – 2023 pre regionálnu dopravu v Prešovskom a Košickom kraji. V rozpätí rokov 2022 – 2024 príde na východné Slovensko 9 dvojsystémových elektrických ucelených jednotiek v hodnote 76 mil. eur, kde je navyše možná opcia na ďalších 11 kusov," uviedol prísľub.

Podľa ministra dopravy tak realizácia uvedených plánov výrazne zlepší celkový komfort cestovania nielen v okolí Prešova, ale na celom východnom Slovensku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM