Správy

Pribudol ďalší: V Prešove už máme 100 priechodov pre chodcov s LED prisvetlením

Na frekventovanom priechode pre chodcov v Prešove pribudli samostatné LED svietidlá. Tentoraz je tou lokalitou Levočská ulica v blízkosti polikliniky.

Ilustračný obrázok k článku Pribudol ďalší: V Prešove už máme 100 priechodov pre chodcov s LED prisvetlením
Zdroj: Mesto Prešov

Podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka sa vďaka nim zvýšila bezpečnosť prechádzajúcich chodcov. Celkovo je v meste 100 priechodov pre chodcov s LED prisvetlením.

Aká bola cena

„Tento počet radí mesto Prešov k slovenským lídrom v aktívnom prístupe k bezpečnosti chodcov na priechodoch. Cena za osvetlenie priechodu pre chodcov na štvorprúdovej ceste na Levočskej ulici bola takmer 7 600 eur s DPH vrátane zemných a elektroinštalačných prác,“ povedal Tomek.

Lokalita pri poliklinike bola vybraná podľa neho aj v nadväznosti na novozrekonštruovanú križovatku Levočská – Obrancov mieru, ktorá bola odovzdaná do prevádzky vo februári tohto roka.

„Ak je priechod osvetlený týmto špeciálnym svietidlom, vodič vidí prechádzajúceho chodca vďaka bielemu svetlu v takzvanom pozitívnom kontraste. V praxi to znamená, že chodec je z vodičovho pohľadu veľmi dobre osvetlený voči okolitému prostrediu a samotnej ceste, ktorá je tmavá,“ vysvetlil Tomek.

A v obrazoch si pozrite aj netradičné šachovnicové značenie pre cyklistov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Hl. foto: archívne

Obrazom: Netradičné šachovnicové značenie cyklochodníka v Prešove
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM