Správy

Pri Prešove otvorili komunitné centrum: Základy postavila obec ešte pred 21 rokmi, ako dekoratívny prvok použili kameň

V Červenici v okrese Prešov otvorili nové komunitné centrum. Slúžiť bude hlavne v prospech detí v predškolskom veku. Základy pritom obec postavila ešte pred 21 rokmi. A keďže sa v obci ťaží kameň, ako dekoratívny prvok pri stavbe použili práve tento materiál.

Ilustračný obrázok k článku Pri Prešove otvorili komunitné centrum: Základy postavila obec ešte pred 21 rokmi, ako dekoratívny prvok použili kameň
Zdroj: TASR

Slávnostným prestrihnutím pásky a posvätením priestorov otvorili v Červenici v okrese Prešov nové komunitné centrum. Základy s múrmi pôvodne multifunkčného centra postavila obec z vlastných peňazí ešte pred 21 rokmi.

Centrum v prospech detí

Rozostavaný objekt prikryli a odvtedy sa samospráva borila s nedostatkom peňazí. Keď vyšla výzva na podporu komunitných centier, rozhodli sa zmeniť pôvodné zameranie objektu a s projektom uspeli. Nakoniec budovu komunitného centra situovanú vedľa obecného úradu dostavali s finančnou podporou Európskej únie a štátneho rozpočtu. Celý objekt stál okolo 196 000 eur.

Starostka Marta Pavlinská uviedla, že v Červenici nemajú materskú školu, preto centrum budú využívať hlavne v prospech detí v predškolskom veku, aby išli lepšie pripravené do školy. Bude však slúžiť aj ostatným obyvateľom na kultúrne podujatia a spoločenské akcie. Je tu aj kancelária pre komunitných pracovníkov.

V obci ťažia kameň, použili ho pri stavbe

„Zatiaľ centrum čaká na novú výzvu, aby si obec mohla dovoliť zamestnať komunitných pracovníkov. V minulosti sa Rómom venovalo päť zamestnancov, ktorým mzdu refundovali z projektu. Ten sa v októbri skončil. S rovnakým počtom komunitných pracovníkov počítajú aj v novom programovom období. Dospelých by mali učiť praktickým veciam, ako v rodine hospodáriť, starať sa o hygienu, variť,“ uviedla starostka. V centre je na to zariadená kuchynka, k dispozícii je práčka aj sušička.

V Červenici žije 930 obyvateľov, z toho je 670 Rómov. V predškolskom veku majú 87 detí. Do základnej školy chodí 143 rómskych žiakov. V obci sa ťaží kameň, preto práca s kameňom tu má dlhú tradíciu. Tento materiál použili aj pri výstavbe centra hlavne ako dekoratívny prvok. Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák uviedol, že je rád, že sa prestalo o komunitných centrách iba rozprávať a začali sa skutočne stavať.

Aby boli aktivity pre všetkých

„Je to príklad, ako sa dajú rozumne využiť eurofondy. Postavili sme 60 komunitných centier. Aj vďaka týmto aktivitám sa nám podarilo presvedčiť Európsku komisiu, aby sme ďalej pokračovali v týchto aktivitách a na roky 2014 – 2020 máme viac ako 30 miliónov eur na to, aby sme stavali tieto komunitné centrá po Slovensku. S veľkou pravdepodobnosťou ich vznikne viac ako 120. Budú slúžiť na to, aby sa v nich zbližovali komunity rómske aj s majoritným obyvateľstvom. Aby tu boli aktivity pre všetkých ľudí,“ uviedol Pollák.

Podľa jeho vyjadrenia o krátky čas sa do komunitných centier vďaka novým projektom vrátia pracovníci, ktorí by tu mali pracovať nepretržite štyri roky. Pollák chce do komunitných centier dostať voľnočasové, športové, osvetové a kultúrne aktivity, ktoré budú môcť využívať všetky generácie. Vidí tu priestor na poskytovanie služieb pre dospelých, ako sú rekvalifikačné kurzy, nadobúdanie pracovných návykov a získavanie zručností.

Môže vás zaujímať:

Len začnete čítať a na mnohých hneď doľahne nostalgia: 5 spôsobov, ako kedysi vedeli tráviť čas deti v Prešove

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Prešovčana na sto honov :)

Prešovské cesty očami vodičov: 3 miesta, ktorých sa pri jazdení v našom meste obávajú najviac

Nové Komunitné centrum: Takto ho pri Prešove slávnostne otvorili
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM