Správy

Prešovský župan dosiahol výborný čas: Cyklomaratón absolvoval aj 84-ročný Arpád

Cyklisti si mohli vybrať z dvoch okruhov – maratónskej 42-kilometrovej trate, alebo 15-kilometrového mestského okruhu.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský župan dosiahol výborný čas: Cyklomaratón absolvoval aj 84-ročný Arpád
7
Galéria
Zdroj: OZ Cyklomaratón Prešov

Na 7. ročníku Prešovského cyklomaratónu sa zúčastnilo takmer 250 jazdcov. Účastníci podporili výzvu na zvýšenie legislatívnej ochrany cyklistov. Prešov Dnes 24 o tom informovali z OZ Cyklomaratón Prešov.

Cyklisti si mohli vybrať z dvoch okruhov – maratónskej 42-kilometrovej trate, alebo 15-kilometrového mestského okruhu.

Nehody cyklistov

Účastníci ešte pred štartom symbolicky podporili výzvu na prijatie opatrení na minimalizovanie ohrozovania cyklistov a chodcov, ktorú organizátori adresovali predstaviteľom štátu a zákonodarných orgánov.

Reagovali tak na viacero nedávnych nehôd a úmrtí cyklistov po zrážkach s vozidlami na cestách.

„Zároveň žiadame aj o prijatie zvýšenej legislatívnej ochrany zdravia i životov najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, a to cyklistov a chodcov, pretože súčasná legislatíva ich dostatočne nechráni,“ stojí vo výzve organizátorov.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Podujatím zároveň chceli upozorniť vodičov, že účastníkmi cestnej premávky sú aj cyklisti. Tento ročník podujatia sa preto niesol v rámci motta ´Vodiči na ceste nie ste sami´.

Županov čas

Na zvýšenú cyklistov apeloval vo svojom príhovore aj predseda PSK Milan Majerský, ktorý pripomenul nedávnu smrť talentovaných cyklistov Adriána Babiča a Róberta Nagya ml., ktorých pamiatku si účastníci uctili minútou ticha.

Prešovský župan sa po boku viceprimátora mesta Prešov Vladimíra Feľbabu a primátora Veľkého Šariša Viliama Kalla vydal aj na maratónsku trať.

Majerský ju absolvoval vo výbornom čase 1:19 hod.

Trojica najrýchlejších cyklistov stanovila nový rekord podujatia časom 1:09 hod. Dosiahnuté časy ale pri tomto nesúťažnom podujatí neboli najdôležitejšie.

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

V pandemickom období potešila najmä účasť 244 cyklistov rôzneho veku. Akcie sa mohli zúčastniť deti od 12 rokov.

Najstarší mal 84

Najstarším účastníkov bol opäť 84-ročný (!) Arpád Csaplár, ktorý prišiel každý rok z Komárna.

V tomto ročníku si tak prevzal okrem ceny pre najstaršieho účastníka aj ocenenie pre toho najvzdialenejšieho. Ako prezradil, pred rokom mal na bicykli vážny úraz, ale dokázal sa dostať späť do formy. Mohol tak absolvovať tradičný 42-kilometrový okruh z Prešova cez Sabinov a Veľký Šariš s cieľom v prešovskom Jazdeckom areáli. A opätovne vôbec nepatril medzi najpomalších cyklistov!

Organizátorov podržalo aj počasie, a tak mohli po akcii, ktorú ukončila bohatá tombola, vysloviť s jej priebehom spokojnosť. „Aj keď príprava bola v tomto období náročná a aj krátko pred akciou nebolo jasné, ako to celé dopadne, napokon môžeme byť veľmi radi koľko cyklistov, vzhľadom na okolnosti, na toto podujatie v tomto roku prišlo a tiež s jeho hladkým priebehom,“ zhodnotil jeden z členov organizačného tímu z občianskeho združenia (OZ) Cyklomaratón Prešov René Polačok.

Vaic záberov nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Objektívom: Cyklomaratón v Prešove a okolí prilákal stovky jazdcov
7
Galéria
Zdroj: OZ Cyklomaratón Prešov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM