Správy

Prešovskej univerzite v poslednom období ide karta: Tentoraz sprístupnila atraktívnu výstavu

O Prešovskej univerzite je počuť viac, ako býva zvykom. Alma mater mnohých študentov sa v rámci Akademického Prešova postarala o niekoľkodňový program a tým to ešte nekončí. Najnovšie sprístupnila atraktívnu výstavu, ktorá zaujme možno aj vás.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskej univerzite v poslednom období ide karta: Tentoraz sprístupnila atraktívnu výstavu
Zdroj: TASR

Výstavu fotografií a dokumentov z 1. svetovej vojny sprístupnili v pondelok na Prešovskej univerzite v Prešove. Výstava je súčasťou projektu Obraz východného Slovenska na Zakarpatskej Ukrajine a Zakarpatskej Ukrajiny na východnom Slovensku v 17. až 20. storočí, ktorý práve prebieha.

Výstava fotografií, ktoré našli v dvoch archívoch

PU ho realizuje v spolupráci s Gréckokatolíckym arcibiskupstvom v Prešove a dvoma ukrajinskými partnermi – Štátnym archívom Zakarpatskej oblasti v Užhorode a Vysokou školou Františka II. Rákocziho v Berehove. Výstavu, ktorá potrvá do konca mája, otvoria v Centre excelentnosti sociohistorického a kultúrnohisto­rického výskumu PU vo vysokoškolskom areáli na Ulici 17. novembra. Informoval o tom koordinátor projektu Rastislav Mochnacký.

„Ide o výstavu fotografií dokumentov, ktoré sme našli v týchto dvoch archívoch. Výstava bude v centre excelentnosti. Bude tam okolo 50 panelov s dokumentmi, ktoré sa hlavne týkajú vojny z jesene 1914 až jari 1915. Zhruba polovicu budú tvoriť fotografie. Zvyšok sú faksimile zaujímavých listov. Sú tam rôzne obežníky, ako sa robili vianočné zbierky pre vojakov, situačné správy, osobné karty vojakov. Je tam množstvo fotografií, ktoré sa týkajú najmä Sninského okresu, ktoré doteraz neboli zverejnené,“ povedal Mochnacký.

Realizuje sa digitalizácia

Projekt sa začal v septembri minulého roku a potrvá do februára 2017. V súčasnosti desať prešovských expertov skúma archívy v Berehove a Užhorode, kde s pomocou ukrajinských kolegov robia analýzu dokumentov. Súčasne sa realizuje digitalizácia vybraných dokumentov Archívu gréckokatolíckeho arcibiskupstva v Prešove a Štátneho archívu v Prešove.

Cieľom projektu je sprístupniť verejnosti dokumenty rôznej povahy proveniencie horného Uhorska (dnešné východné Slovensko a Zakarpatská Ukrajina), ktoré zachytávajú informácie o obyvateľoch a ich živote v období, keď ich nerozdeľovali hranice. Jedinečnosť projektu je vo výmene historických dokumentov, pričom mnohé dokumenty ukrajinských archívov boli doposiaľ nedostupné pre zahraničných záujemcov.

Môže vás zaujímať:

Prvý májový týždeň láka za zábavou a oddychom: Tipy, ako si ho užiť v Prešove a okolí

Obľúbený festival v Prešove sa opäť chystá otvoriť brány: Pozrite, aký nadupaný program bude na Unipo feste

Dobrý festival sa blíži: Na Delni sa predstaví množstvo prešovských kapiel, príde aj uznávaný belgický producent!

UNIPO FEST nielen pre študentov Prešovskej univerzity: Pozrite si nabitý program, kedy vystúpia Inekafe či Horkýže slíže!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM