Správy

Prešovčania sa po 2 rokoch tešili na vianočné trhy: Napokon sa ich nedočkáme!

Mesto Prešov pri organizácii vianočných trhov pôvodne rátalo s neobmedzeným počtom návštevníkov. Nový covid automat a zlá situácia je však proti.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania sa po 2 rokoch tešili na vianočné trhy: Napokon sa ich nedočkáme!
Zdroj: pixabay.com

V reakcii na nový covid automat a výrazné sprísnenie opatrení zo strany štátu sa mesto rozhodlo, že tradičné vianočné stánky tento rok v Prešove neotvorí. Prešov Dnes 24 o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Alternatívou však bude Mapa Vianoc, ktorá opäť ponúkne obľúbené vianočné nápoje či špeciality.

Nové podmienky covid automatu, ktorý včera predstavila vláda SR, výrazne obmedzujú počet účastníkov na hromadných podujatiach, čo má priamy dopad aj na organizáciu vianočných trhov v Prešove.

Bojujú o prežitie

Pochúťky sa pomyselne presťahujú z pešej zóny priamo pred reštaurácie a kaviarne.

„Naša snaha vrátiť trhy späť do mesta bola, vláda však ohlásila výrazné sprísnenie opatrení, pričom vážnosť situácie, v ktorej sa nachádzame, si plne uvedomujeme aj u nás na radnici. Podporíme tým miestnych podnikateľov a prevádzkovateľov gastro služieb, ktorí v dôsledku pandemických obmedzení opäť musia bojovať o prežitie,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Viac správ z Prešova a okolia:

Mesto Prešov pri organizácii vianočných trhov pôvodne rátalo s neobmedzeným počtom návštevníkov. Nový covid automat, ktorý vstúpi do platnosti už v pondelok 22.11.2021, však výrazne sprísňuje opatrenia pre všetkých ľudí.

Maximálne 100

V praxi to znamená napríklad to, že na trhoch by mohlo byť v jednom okamihu maximálne 100 plne zaočkovaných osôb.

Radnica v spolupráci s PKO preto obnoví Mapu Vianoc, ktorá bude rozptýlená po celom centre mesta a mestských častiach, vďaka čomu ľahšie predídeme zhromažďovaniu veľkého počtu ľudí na jednom mieste, s čím súvisí aj zvýšené riziko šírenia ochorenia Covid-19.

„Vychádzajúc z predpokladu, že okres Prešov bude aj naďalej v bordovej farbe, v zmysle pravidiel pôvodného covid automatu pre hromadné podujatia, sme najprv zvolili pre celé vianočné trhy režim “plne zaočkovaní”. Do príprav a organizácie sme sa pustili naplno aj napriek súčasnej neistej situácii. O to viac nás mrzí, že v čase, keď sme na Hlavnej ulici začali inštalovať prvé stánky, musíme zo dňa na deň všetky prípravy stopnúť. Obmedzenie počtu ľudí na vianočných trhoch a ďalšie sprísnenia opatrení sú tak výrazné, že ich organizácia stráca zmysel pre návštevníkov trhov aj samotných stánkarov,“ uviedla riaditeľka PKO Barbora Rusiňáková.

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM