Aktualizované Ľubomír Hudačko Správy

Prešovčania sa dočkali, most na Škultétyho otvorili: Kedy po ňom prejdú prvé autá? FOTO

Rekonštrukcia mostu na Škultétyho ulici v Prešove bola potrebná pre zaistenie väčšieho komfortu a bezpečnosti chodcov a vodičov. Sprístupnený bude už v noci.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania sa dočkali, most na Škultétyho otvorili: Kedy po ňom prejdú prvé autá? FOTO
9
Galéria

Most na Škultétyho ulici v Prešove je jedným z najvyťaženejších dopravných objektov. Vo štvrtok bol oficiálne odovzdaný do predčasného užívania.

„Som veľmi rád, že sa podarilo uskutočniť túto dôležitú rekonštrukciu. Išlo o jednu z najväčších investícií mesta v tomto roku a verím, že bude dlho slúžiť obyvateľom, chodcom, alebo vodičom a zaistí im komfort a hlavne bezpečný presun po mestských komunikácíách,“ povedal primátor František Oľha.

Navýšenie ceny prác

Podľa jeho slov ide o dielo, na ktorom má zásluhu bývalé vedenie mesta na čele s exprimátorkou Andreou Turčanovou.

Podľa vedúceho odboru územného rozvoja, architektúry a výstavby Mestského úradu v Prešove Dominika Kropiľáka zmena technického riešenia si vyžiadala zvýšenie ceny prác o približne 47-tisíc eur bez DPH.

Ako povedal, fakturovať sa však bude suma podľa skutočnosti.

Zhotoviteľ podľa jeho slov avizoval možnosť ďalšieho zvýšenia ceny z dôvodu vojny na Ukrajine a pandémie ochorenia Covid-19. „V blízkej budúcnosti dôjde k rokovaniu, kde budú prerokované požiadavky a nájdeme spoločné riešenie,“ priblížil Kropiľák.

Dokončia ešte chodníky

Podľa Martina Ptaka zo spoločnosti Eurovia SK dôvodom je neúmerné zvýšenie cien materiálov, ako aj obmedzenie ich dodávok pre vojnu na Ukrajine. Pôvodne mal byť most dokončený v novembri, neskôr v januári budúceho roka.

„Došlo k zmene technického riešenia, kde pri vybúraní pôvodného riešenia sa ukázalo, že mostovka je v úplne inom stave, ako sa predpokladalo,“ zdôvodnil predĺženie termínu dokončenia Ptak zo spoločnosti Eurovia SK.

Ako dodal, je podľa neho ešte potrebné dokončiť chodníky a urobiť opatrenia zospodu mosta. Práce sú však ovplyvnené klimatickými podmienkami.

Stavebné práce na moste trvali približne 8 mesiacov, zahŕňali rekonštrukciu cestného nadjazdu a úpravu priľahlých úsekov komunikácie pred a za mostom.

Oficiálne sprístupnený pre verejnosť bude v noci zo štvrtka 22. decembra na piatok 23. decembra.

Všetky linky MHD začnú premávať po moste začiatkom januára.

Za vyše 2 milióny eur

Rovnako sa obnovili chodníky a revízne šachty pozdĺž cestnej komunikácie pred a za mostom a nové dažďové vpuste boli napojené na kanalizáciu na Radlinského ulici. Rekonštrukciou prešlo aj mostné zábradlie a rímsy.

Stavebné práce na moste realizovala spoločnosť Eurovia SK, a.s., pričom cena prác dodávaných touto spoločnosťou predstavovala 2 122 888, 03 eur vrátane DPH.

Viac záberov z otvorenia nájdete v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Na Škultétyho v Prešove už otvorili zrekonštruovaný most
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM