Správy

Prešovčania s tým musia rátať: V meste bude onedlho vypnuté verejné osvetlenie

Onedlho sa mesto Prešov ponorí do tmy. Vypne sa tu verejné osvetlenie, s čím musia obyvatelia radšej dopredu rátať. O čo pôjde a kedy k tomu dôjde?

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania s tým musia rátať: V meste bude onedlho vypnuté verejné osvetlenie
Zdroj: TASR

Mesto Prešov sa totiž aj tento rok zapojí do projektu Hodina Zeme. Už najbližšiu sobotu vypnutím verejného osvetlenia Prešovčania spoločne pomôžu zmierniť dôsledky a upozorniť na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelný smog.

„Aj malé ekologické zmeny v každodennom živote dokážu motivovať k veľkým činom,“ vyzýva Prešovčanov primátorka Andrea Turčanová, aby sa do celosvetovej akcie zapojili, keďže podľa jej slov je potrebné na tieto globálne problémy upozorňovať, no zároveň aj reálne pomôcť.

Do projektu sa môže zapojiť každý a prispieť k zníženiu negatívnych vplyvov na životné prostredie. V sobotu na jednu hodinu zhasnite a stlmite svetlá v domácnostiach, firmách a pridajte sa tak k miliarde ľudí po celom svete. V meste Prešov v tom čase bude vypnuté verejné osvetlenie.

K vypnutiu vyše 9 000 svietidiel verejného osvetlenia dôjde v spolupráci so spoločnosťou OSVO comp, a.s. a to už 24. marca 2018 v čase od 20:30 do 21:30. Počas tejto hodiny sa v Prešove ušetrí 960 kWh, zároveň sa pritom o 365 kg zníži aj produkcia CO2. V rámci tejto najväčšej celosvetovej ekologickej aktivity sa aspoň na pár minút ponárajú do tmy aj také monumenty ako Eiffelova veža v Paríži, socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro či rímske Koloseum.

Hodina Zeme je globálnym projektom, ktorého hlavnou myšlienkou je nielen upozorniť na existenciu problémov ako je globálne otepľovanie, klimatické zmeny či znečisťovanie našej planéty, ale zároveň malými skutkami prispievať k riešeniu takýchto problémov. A to s cieľom zvrátiť klimatické zmeny, ale pomôcť ekosystému, planéte a takisto aj sebe samému.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM