Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovčania na ne pozrú a hneď sa im oči potešia: Parádne fotky z archívu, ktoré si nenechajte ujsť

Bonbónik pre Prešovčanov aj ľudí, ktorí si zamilovali toto mesto. Prinášame vám zábery z archívu, ktoré sa datujú ešte do tridsiatych rokov minulého storočia. A úzko súvisia práve s Prešovom. Na svoje si pritom prídu aj milovníci futbalu.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania na ne pozrú a hneď sa im oči potešia: Parádne fotky z archívu, ktoré si nenechajte ujsť
Zdroj: Krajské múzeum Prešov

Práve čo sa týka tohto športu totiž naše mesto drží na celom Slovensku hneď dva jedinečné prvenstvá, o ktorých možno ani neviete. V túto stredu uplynulo presne 118 rokov odvtedy, čo sa v v Prešove uskutočnilo vôbec prvé oficiálne futbalové stretnutie na terajšom území Slovenska. Zohrali ho dva budapeštianske kluby – Óbudai Tornaegylet a Budapesti Tornaclub.

Exhibičný zápas sa hral na vojenskom cvičisku Kamenec. Zorganizoval ho František Pethe, zakladateľ prešovskej telovýchovy a profesor telocviku na gymnáziu. To však nebolo všetko, naše mesto sa v tom čase postaralo aj o ďalšie celoslovenské prvenstvo.

Hneď v deň zápasu, 25. mája 1898, vznikol totiž v Prešove prvý futbalový klub na Slovensku pod vtedajším názvom ETVE a v túto stredu tak najstarší klub na Slovensku oslavoval narodeniny. My vám v priloženej galérii prinášame zábery práve úzko súvisiace s históriou prešovského futbalu.

Pochádzajú z archívu Krajského múzea Prešov. Na fotkách pózujú prešovskí futbalisti v tridsiatych rokoch minulého storočia. Ide o unikátne zábery, ktoré by si bola škoda nechať ujsť.

Môže vás zaujímať:

Ako to kedysi vyzeralo na najväčšom sídlisku Sekčov? Zaspomínajte si vďaka parádnym fotkám

Ako to vyzeralo na stanici v Prešove pred 50-timi rokmi: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda si nechať ujsť!

Dobové zábery, ktoré vás dostanú: Zaspomínajte si, ako to kedysi vyzeralo na známych prešovských sídliskách

foto: Krajské múzeum Prešov

Prešovskí futbalisti z prvej polovice 30. rokov minulého storočia
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM