Samospráva

Prešov spustil zaujímavý projekt: Toto sa vďaka nemu zachová pre ďalšie generácie

Zaujímavé informácie z metropoly Šariša. Mesto Prešov spustilo nový projekt. Ten sa týka digitalizácie. Pozrite si podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Prešov spustil zaujímavý projekt: Toto sa vďaka nemu zachová pre ďalšie generácie
5
Galéria

Mesto Prešov v týchto dňoch spúšťa projekt s názvom „Kroniky mesta Prešov – história Prešova v ‚denníkoch‘ mesta“. Ide o digitalizovanie mestských kroník, ktoré sa tak podľa hovorkyne mesta Evy Peknušiakovej zachovajú pre ďalšie generácie.

„V súčasnosti je spracovaných prvých dvadsať zväzkov kroník z rokov 1944 – 1975 a v týchto dňoch je na stránke kroniky.presov.sk sprístupnená prvá časť. Ako uvádza krátka anotácia na internetovej stránke, zápisky z rokov 1944 – 1959 boli spracované retrospektívne na základe novinových článkov, ale aj svedectiev vtedajších obyvateľov mesta Prešov. Neskôr, od roku 1959 sa zápisy do kroník viedli už chronologicky,“ uviedla Peknušiaková.

Námet projektu vyšiel z iniciatívy pracovníkov Oddelenia kultúry a cestovného ruchu, ktorí v spolupráci s nitrianskou firmou pripravili digitálnu verziu mestských kroník. Na technickom zabezpečení prevádzky internetovej stránky, ktorá bude slúžiť aj verejnosti, sa podieľali pracovníci úseku informatiky Oddelenia podporných činností MsÚ v Prešove.

„Finančné prostriedky, ktoré boli na úpravu kroník do digitálnej podoby použité, predstavujú sumu 2 000 eur a mesto ich čerpalo z vlastných zdrojov. Rovnaká suma sa predpokladá aj v druhej fáze skenovania historických zápiskov,“ doplnila Peknušiaková.

Vďaka moderným technológiám si tak budú môcť občania pozrieť digitalizované kroniky vo vysokom rozlíšení a preniesť sa do rokov minulých, keď sa kroniky písali rukou či písacím strojom. Zaujímavosťou je, že digitalizovaných bolo zatiaľ 5444 strán, pričom najobsiahlejšia kronika má 944 strán a vytvorený archív obsahuje viac ako 33 GB dát.

Cieľom projektu je podľa slov Márie Putnockej, vedúcej Oddelenia kultúry a cestovného ruchu, dokončiť digitalizáciu mestských kroník od roku 1976 do roku 2001 (kroniky od roku 2002 do roku 2016 sú v elektronickej podobe zverejnené a ďalej sa zverejňujú podľa ich ukončenia): „Našou ambíciou je sprístupniť verejnosti nové textologické vydanie najstaršej Kroniky mesta Prešov od prešovského mestského kronikára Belu Kleina-Tesnoskalského, ktorá zachytáva udalosti v Prešove od raného stredoveku až po II. svetovú vojnu. Ak sa nám v spolupráci so Štátnou vedeckou knižnicou podarí vyriešiť všetky potrebné náležitosti, mesto Prešov by sa tak mohlo pochváliť kompletnou zbierkou kroník v digitálnej podobe, uviedla Mária Putnocká.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Prešov zdigitalizoval historické mestské kroniky: Takto to vyzerá!
5
Galéria

Pri zaujímavej téme ešte môžete ostať. Vo videu si pozrite aj to, ako na východe Slovenska zachránili orla kráľovského.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM