Ľubomír Hudačko Správy

Prešov chystá veľké odstraňovanie čiernych skládok a... Takto majú vytypované lokality vyzerať po novom

Na odstránenie nelegálnych skládok požiadalo mesto z envirofondu o dotáciu 45 000 eur. Mesto sa chce s čiernymi skládkami popasovať a vytypovaných desať takýchto lokalít sa má následne využívať inak. Zvýši sa tiež počet hliadok mestskej polície.

Ilustračný obrázok k článku Prešov chystá veľké odstraňovanie čiernych skládok a... Takto majú vytypované lokality vyzerať po novom
Zdroj: TASR

Lokality mesto chce zmeniť na trvalé zelené plochy s plánovanou výsadou okrasných drevín. Potvrdila to primátorka Andrea Turčanová, ktorá tento projekt vníma ako spôsob revitalizácie a obnovy pôvodných zelených plôch v meste Prešov.

Žiadaná čiastka vo výške 45 094 eur

„Mesto určilo desať problematických lokalít v intraviláne mesta v súlade so zadanými kritériami, ktoré sú dlhodobo najviac znečistené prevažne zmiešaným komunálnym odpadom. Viac ako 90 % tvorí zmesový komunálny odpad, stavebný a demolačný odpad, pričom aj tento odpad väčšinou pochádza z domácností z prestavby, dostavby alebo modernizácie rodinných domov či bytov,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Ako dodala, celková výmera čistených plôch predstavuje 1 590 m2, žiadané prostriedky z Environmentálneho fondu predstavujú sumu 45 094 eur, mesto sa v prípade schválenia bude spolupodieľať piatimi percentami. Aktivity projektu sú plánované do novembra tohto roka.

Územie bude na zelené plochy

„Územie, na ktorých dôjde k odstráneniu nelegálnych skládok, bude ďalej využívané mestom ako trvalé zelené plochy s plánovanou výsadou okrasných drevín, resp. plochy slúžiace na ďalšie využitie. Mesto chce problematiku čiernych skládok riešiť komplexne, preto ruka v ruke s týmto krokom je aj zvýšenie počtu hliadok mestskej polície a ich monitoringu,“ pokračovala Kmetóny Gazdová.

Odstránenie nelegálnych skládok bude podľa nej prebiehať v letných a jesenných mesiacoch a bude pozostávať s prác ako zber odpadu, odvoz/zvoz doprava odpadu, uloženie/zneš­kodnenie na skládke. Tým sa podľa hovorkyne zabráni presakom a kontaminácii pôdy s následným znečistením miestnych komunikácií.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM