Správy

Pohrebné služby v Prešove: Situáciu zatiaľ zvládame, JEDNA vec to ale môže zmeniť

Pohrebné služby v Prešove sa vyjadrili k situácii v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Pohrebné služby v Prešove: Situáciu zatiaľ zvládame, JEDNA vec to ale môže zmeniť
Zdroj: TASR/AP

Pohrebné služby v Prešove situáciu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a počtom zosnulých zvládajú. Skomplikovať sa to môže, ak nebude kapacitne stačiť krematórium v Košiciach.

Pripravili sa dopredu

Zvládame všetko potrebné ohľadom pohrebov. Nevidíme nejaký extrémny rozdiel v počte úmrtí. Máme vystavané súkromné chladiace zariadenie, takže máme dostatočné kapacity na to, aby sme to všetko pokryli a zvládli tak, ako sa patrí. Týždenne realizujeme 15 rozlúčok v priemere, z toho traja až piati sú zosnulí na COVID-19,“ uviedol spoločník pohrebnej služby Barezio Dominik Varga.

Podľa konateľa spoločnosti Glória Jozefa Kovalčíka je situácia o trocha zložitejšia a pohrebov je viac, zatiaľ však všetko stíhajú.

Snažíme sa na termíne pohrebu dohodnúť s pozostalými. Musia sa robiť kompromisy, ale stíhame to zatiaľ, nie je to až tak na hrane. Máme vlastné chladiace zariadenie s kapacitou 22 miest. V januári sme prikúpili chladiaci box k nášmu zariadeniu. Informácie zo západného a stredného Slovenska boli v januári hrozivé, tak sme sa pre istotu vybavili ďalším chladiacim zariadením,“ povedal Kovalčík s tým, že kapacitu majú v priemere naplnenú na polovicu.

Ako ďalej uviedol, aj keby sa počet pohrebov zvyšoval, mali by to kapacitne zvládnuť.

Môže to padnúť

Samozrejme, sú tu isté ohľady, ako je napríklad vyťaženosť krematória v Košiciach, kde vozíme zosnulých. Keď už kapacitne nebudú stíhať a celý reťazec padne, tak možno by to mohol byť problém, ale to by muselo prísť k nejakej veľmi kritickej situácii,“ dodal Kovalčík.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: Ilustračné

Nový koronavírus na Slovensku:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM