Ľubomír Hudačko Správy

Plán výstavby apartmánového domu pri hvezdárni podráždil Prešovčanov: Podpisujú aj petíciu

Svetlo z apartmánov podľa riaditeľa hvezdárne môže byť pôvodcom takého svetelného smogu, že technika za nemalé peniaze už nebude zárukou na efektívne pozorovanie.

Ilustračný obrázok k článku Plán výstavby apartmánového domu pri hvezdárni podráždil Prešovčanov: Podpisujú aj petíciu
Zdroj: Marián Ferjo, TRISTÁN studio

Budova má mať 20 nadzemných podlaží, Prešovčania však nie sú nadšení, že sa chystá jej výstavba. O téme informuje portál noviny.sk.

Proti je nielen väčšia časť obyvateľov ulice v časti s rodinnými domami, ale spustila sa aj petícia v prešovskom planetáriu.

Čo tvrdí investor

Tá sa nachádza blízko pozemku, na ktorom má apartmánový dom stáť.

V planetáriu majú obavy, že viac ako 60 metrov vysoká budova im bude prekážať pri pozorovaniach. „​Budovu s dvadsiatimi nadzemnými podlažiami by chcel investor stavať na pozemku, ktorý susedí s rodinnými domami. Investor tvrdí, že to lokalitu pozdvihne. Ľudia, ktorí tu bývajú, majú na to poväčšine iný názor,“ vysvetľuje ďalej TV JOJ na svojom webe noviny.sk.

Budova zasiahne podľa riaditeľa planetária Viliama Kolivošku najmä hvezdáreň a jej pozorovaciu činnosť. Okná na jednej strane apartmánového domu by mali byť nasmerované práve na terasu hvezdárne.

Paradoxom je, že investor tohto apartmánového domu je Jozef Baran, ktorý stál v minulosti na druhej strane. Bol výrazným hlasom pri niektorým petíciách proti stavebným projektom.

Výška nie je ohraničená

Vo svojom vyjadrení tvrdí, že každému vlastníkovi pozemku prináleží realizovať výstavbu, ak je v súlade s územným plánom mesta a stavebným zákonom.

„Ja som si to overoval len podľa územného plánu, že je tam možné stavať budovu s minimálne dvomi podlažiami. Výška výstavby nie je ohraničená,“ povedal pre TV JOJ Baran.

Prekážky budú rešpektované

Svetlo z apartmánov však podľa riaditeľa hvezdárne môže byť pôvodcom takého svetelného smogu, že technika za nemalé peniaze už nebude zárukou na efektívne pozorovanie.

Investor nevylučuje, že ak to preukážu hodnoverné posudky, je ochotný projekt podľa toho pozmeniť. „Všetky zákonne prekážky budú rešpektované,“ povedal na záver Baran.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM