Rôzne

Zo zbierok rodiny Andrássy v Humennom: Sledujte tú parádnu pušku zo 17. storočia

V humenskom zámku je mnoho objektov z pôvodného inventára a jedným z nich je aj ručnica, pochádzajúca z konca 17. storočia. Pozrite si ju na foto.

Ilustračný obrázok k článku Zo zbierok rodiny Andrássy v Humennom: Sledujte tú parádnu pušku zo 17. storočia
1
Galéria

Pri návšteve Vihorlatského múzea môžete okrem desaťtisícov iných pozoruhodných objektov zočiť aj rannobarokovú ručnicu s kolieskovým zámkom a pažbou nemeckého typu pochádzajúcu z pôvodného inventára zámku.

„Je vyrobená z orechového dreva s bohatým slonovinovým zdobením. Na pravej strane pažby je okrem centrálne umiestneného erbu figúrka lovca držiaca v rukách mlat a naproti medveď na zadných labách. Na ľavej strane pažby je vyobrazený lovec nesúci na palici zajaca. Zámková doska je vyrobená zo slonovinovej platničkya zdobená rytou kresbou s loveckým námetom,“ priblížilo Vihorlatské múzuem.

Podľa tejto inštitúcie má cieľnik tvar štylizovaného kvetu. Zámok je hladký, kohútik ornamentálne vyrezávaný a krycia doska panvičky má tvar štylizovaného lis­tu.

Ručnica je dátovaná na koniec 17. storočia a pôvodne je súčasť zbierok rodiny Andrássy. Pozrite si ju v pripojenej fotogalérii.

Titulné foto: ilustračné

FOTO: Ručnica zo zbierok rodiny Andrássy
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM