Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Veľmi pekné podujatie v známej dedine: V Pozdišovciach budú Harčarske dňi

V Pozdišovciach sa už onedlho uskutočnia Harčarske dňi. A pripravený počas nich bude vskutku príjemný program. Veď si to pozrite...

Ilustračný obrázok k článku Veľmi pekné podujatie v známej dedine: V Pozdišovciach budú Harčarske dňi
Zdroj: Obec Pozdišovce

V Pozdišovciach pripravujú Harčarske dňi a tešiť sa na ne môžete už onedlho. Ak sa na ne chystáte ísť pozrieť, poznačte si do kalendára dni 8. – 9. septembra. Práve vtedy sa totiž toto príjemné podujatie uskutoční.

Výpal zadymovanej keramiky

Výrobou keramiky sa ľudia zaoberali už odjakživa a Zemplín nebol výnimkou. A medzi obce, ktoré hrnčiarstvom doslova žili, sa radia aj Pozdišovce. Práve legendárnej pozdišovskej keramike patrí významné miesto v histórii.

V tejto dedine ležiacej pri Michalovciach odštartuje 8. septembra o 10:00 hod. dvojdňové podujatie Harčarske dňi. V prvý deň budú môcť návštevníci vidieť výpal zadymovanej keramiky. Počas premietania, ktoré je pripravené, sa dozvedia rôzne zaujímavosti o hrnčiarstve. Program prvého dňa potrvá do večerných hodín.

Divadlo aj folklór

Podujatie návštevníkom spríjemnia nasledujúci deň 9. septembra od 14:30 do 18:30 hod. tvorivé dielne nielen pre deti. Prítomných zabaví i Kladzanske Ľudove Divadlo. Chýbať nebude ani miestna folklórna spevácka skupina Harčarki z Pozdišovec.

Počas akcie vám prezradia, ako si vyrobiť niečo z keramiky. A pri vykladaní vypálených výrobkov z pece sa dozviete, či sa výpal podaril. Pozdišovská keramika sa významne zapísala aj do kultúry. Inšpirovali sa ňou rozprávači, folkloristi a významné miesto má aj v erbe a pečati obce Pozdišovce, ktorú môžete navštíviť.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM