Veronika Hunyadiová Správy

V bytoch bude teplejšie. V Humennom začala vykurovacia sezóna

V utorok (29. 9.) sa v Humennom začalo kúriť. Na čo treba pri zapínaní radiátorov myslieť?

Ilustračný obrázok k článku V bytoch bude teplejšie. V Humennom začala vykurovacia sezóna
Zdroj: Pixabay.com

Humenská energetická spoločnosť (HES) začala v utorok (29. 9.) ráno s vykurovacou sezónou. Spustenie bude trvať niekoľko dní, potrebná je kontrola vykurovacích systémov a fyzické spustenie technologického zariadenia odovzdávacích staníc tepla. Informoval o tom humenský mestský úrad.

Na začiatku vykurovacieho obdobia, keď prichádza prvé teplo, je dobré otvoriť termostatické ventily na radiátoroch naplno, aby sa zo stúpačiek i samotných radiátorov vytlačil vzduch. Potom už ventilmi možno teplo regulovať.

„Je nutné, aby odberatelia aktuálne venovali zvýšenú pozornosť stavu vykurovacích telies. Znamená to skontrolovať hydraulickú tesnosť a priechodnosť vnútorných tepelných rozvodov, stúpačiek, radiátorov, aby nedošlo k úniku vykurovacej vody,“ uvádza radnica.

Chladné počasie

Vykurovacia sezóna sa podľa vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR začala už prvým septembrovým dňom. V zmysle zákonných predpisov však platí, že teplári začínajú dodávať teplo až keď priemerná teplota vonku klesne pod 13 stupňov aspoň dva dni po sebe, a predpoveď pre ďalšie dni je nepriaznivá.

Ako uviedlo mesto na svojej stránke, v domových výmenníkových staniciach funguje automatická regulácia. Ak vonkajšia teplota stúpne na 15 stupňov, teplo sa vypína. Okrem bytových domov sa dodávka tepla na vykurovanie spúšťa aj pre nebytové priestory (školy, inštitúcie, firmy). Záleží už na spravovateľoch budov a objektov, či budú kúrenie využívať hneď alebo požiadajú o jeho spustenie až neskôr. Vykurovacia sezóna trvá do 31. mája.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM