Tomáš Šuhajda Rôzne

Pred 15 rokmi sa začal písať príbeh humenskej kapely .STEPASIDE.: Výročie oslávila vo veľkom štýle!

Kapela .Stepaside. odohrala doma v Humennom koncert pri príležitosti 15. výročia. Na pódiu sa prestriedali súčasná aj pôvodná zostava a krstil sa aj jej nový album.

Ilustračný obrázok k článku Pred 15 rokmi sa začal písať príbeh humenskej kapely .STEPASIDE.: Výročie oslávila vo veľkom štýle!
23
Galéria
Zdroj: Tomáš Hnát

Humenskú kapelu .STEPASIDE. zrejme netreba nejak zvlášť doma v Humennom predstavovať, najmä nie pre vyznávačov tvrdšej muziky. Na scéne je už 15 rokov a pri tejto príležitosti odohrala koncom minulého roka koncert, na ktorom sa krstil aj jej nový album.

Nielen o začiatkoch kapely, ale aj o míľnikoch a ďalších plánoch do budúcna sme sa porozprávali s jej spevákom a gitaristom Mirom Seleckým.

Pamätáte si ešte, ako vlastne vznikla kapela .STEPASIDE.?

Kapela vznikla približne v októbri 2004. Dovtedy som pár mesiacov pôsobil v jednom bezmennom hudobnom projekte spolu s ďalšími dvoma kamarátmi. S jedným z nich, basgitaristom Dušanom, sme však aj po skončení jeho fungovania chceli pokračovať v hraní, a tak prišla na rad otázka, s kým by sme novú kapelu založili. Tú však veľmi rýchlo zodpovedal samotný Dušan, keď navrhol ako bubeníka svojho bývalého spoluhráča z kapely Delírium, Mateja a ako gitaristu Žiga, ktorý dovtedy hrával v kapele Mne je to jedno. Keďže aj tieto dve kapely v danom období ukončili svoje pôsobenie a s chalanmi sme boli veľmi dobrými kamarátmi prakticky od detstva, nebolo vôbec nad čím premýšľať a šli sme do toho.

Koľko členov kapely je jej súčasťou od vzniku až po súčasnosť?

.STEPASIDE. vždy pôsobila ako štvorčlenná kapela. Jediným pôvodným aj súčasným členom som však len ja. Keďže ostatní členovia postupne odchádzali za prácou do zahraničia, naša zostava sa viackrát menila. Okrem mňa sa v kapele ku dnešnému dňu vystriedali dvaja gitaristi, traja basgitaristi a rovnako traja bubeníci. V súčasnosti sú okrem mňa členmi kapely bubeník Paťo, gitarista Ďuro a basgitarista Hivar.

Pri príležitosti 15. výročia kapely ste odohrali koncert, ktorý bol výnimočný aj v tom, že sa v rámci neho prestriedali súčasná aj pôvodná zostava…

Presne tak. Celá myšlienka sa zrodila už začiatkom roka, keď sme sa zavreli do nahrávacieho štúdia, aby sme začali pracovať na našom novom albume. Keďže nástroje aj spevy sme nahrali ešte pred letom, začali sme plánovať jeho dokončenie a zverejnenie na záver roka, teda na 15. výročie nášho vzniku. Nuž a pri takejto príležitosti sme chceli krst albumu okoreniť niečím výnimočným. Vznikol nápad odohrať koncert s rozšíreným playlistom, zaradiť doň aj roky nehraté songy z našich začiatkov a zaangažovať do toho aj bývalých členov kapely. Hoci sa ho žiaľ nemohli podľa nášho pôvodného plánu zúčastniť všetci z nich, zahrali si s nami Dušan so Žigom a všetci sme si to nesmierne užili.

Za ten čas ste odohrali cez stovku koncertov. Utkvel vám niektorý z nich najviac v pamäti?

Každý koncert je svojím spôsobom jedinečný a to, či vám utkvie v pamäti, závisí vo veľkej miere aj od toho, ako na vašu hudbu reagujú ľudia pod pódiom a či si ju užívajú spoločne s vami a nabíjajú vás tak energiou. Ja osobne veľmi rád spomínam na naše úplne prvé domáce koncerty. Myslím však, že môžem povedať za nás všetkých, že nezabudnuteľným bolo naše európske turné s košickou kapelou Retfish v roku 2014. To bolo čosi, ako splnený sen, keďže sme si zahrali aj za hranicami našej krajiny, konkrétne v Čechách, Nemecku i Anglicku.

Prvý album ste vydali až po desiatich rokoch. Prečo?

Naše prvé demo nahrávky sme riešili priebežne v rokoch 2005 až 2008. Prišli však komplikácie v podobe personálnych zmien, neustáleho zohrávania sa s novými členmi nanovo a to si samozrejme vyžadovalo značnú dávku času. Svojich plánov ohľadom albumu sme sa však našťastie nevzdali a v roku 2014 sa dočkali svojho debutu s názvom The Point of Expression.

Ten druhý ale ste vydali do roka a do dňa od debutového…

To je pravda. Náš prvý album a spomínané euro turné nás doslova nakopli k ďalšej tvorbe a už v roku 2015 sme vypustili von druhý album s názvom Choices. Povedal by som, že v danom období sme boli koncertovo aj štúdiovo mimoriadne aktívni. Potom prišla ešte jedna personálna zmena, ale aj pôsobenie všetkých z nás v ďalších hudobných projektoch a trvalo to ďalšie štyri roky, kým sme sa dopracovali k nášmu aktuálnemu albumu The Key.

Aké má kapela plány do budúcna?

Ako kapela sme vďaka novému albumu takpovediac znova ožili a radi by sme ho odprezentovali fanúšikom na viacerých koncertoch, ale tiež prostredníctvom videoklipov. Ja osobne už mám zopár ďalších nápadov na nové skladby, takže už sa teším, keď na nich začneme s chalanmi na skúšobni spolu makať a ktohovie – možnože sa do roka a do dňa dočkáme aj albumu číslo štyri :).

Pozrite si fotogalériu z koncertu pri príležitosti 15. výročia kapely.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Humenská kapela .STEPASIDE. oslávila 15. výročie: FOTO zo špeciálneho koncertu
23
Galéria
Zdroj: Tomáš Hnát

Na Youtube nájdete jej celý najnovší album The Key.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM