Rôzne Správy

Obchvat Podskalky: Predpokladané náklady vyčíslili na 3,5 milióna eur

Výstavbe obchvatu rómskej osady na okraji mesta Humenné bude predchádzať majetkovo-právne vyrovnanie pozemkov.

Ilustračný obrázok k článku Obchvat Podskalky: Predpokladané náklady vyčíslili na 3,5 milióna eur
Zdroj: Dnes24.sk

Ako potvrdila Daša Jeleňová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK), vyšší územný celok tiež v súvislosti s financovaním čaká na nové grantové výzvy zo štrukturálnych fondov.

Veľa vlastníkov

„Projekt Preložka cesty III/3882, obchvat osady Podskalka, mesto Humenné je spracovaný v projektovej dokumentácii pre stavebné povolenie a je k nemu vydané právoplatné územné rozhodnutie,“ uviedla Jeleňová s tým, že podmienkou na vydanie stavebného povolenia je majetkovo-právne vyrovnanie pozemkov. Sumu potrebnú na túto časť prípravy realizácie samotnej výstavby vyčíslila na 800 000 eur.

Ako informovala Veronika Lattová z tlačového referátu humenského mestského úradu (MsÚ), vlastníkov pozemkov je v predmetnej lokalite veľa. „Samospráva bude sprostredkovateľom v prípade vlastných pozemkov i urbárskej spoločnosti Humenský Sokol, pozemkové spoločenstvo,“ doplnila súčinnosť samosprávy pri krajskom projekte s tým, že mesto bude nápomocné i pri vyrovnaní sa s vlastníkmi súkromných pozemkov. Podľa Jeleňovej by mohol byť proces majetkovo-právneho vyrovnania pozemkov ukončený do jedného roka.

Predpokladané náklady

Predpokladané náklady na projekt vyčíslila Jeleňová na 3,5 milióna eur. „Zisťujeme možnosti financovania investičnej akcie zo štrukturálnych fondov, najmä z programu Integrovaného regionálneho operačného programu,“ uviedla k zdrojom s tým, že keďže v súčasnosti nie je známy termín zverejňovania výziev nového programového obdobia ani podmienky čerpania, momentálne nevie určiť ani predpokladaný začiatok realizácie stavby.

Cesta III. triedy v súčasnosti prechádzajúca cez lokalitu Podskalka vedie do obcí za osadou. Ako informoval Marián Šalata z odboru územného plánovania, výstavby, životného prostredia, dopravy a zelene MsÚ, preložka tejto cesty je v územnom pláne mesta zakreslená už od roku 2006. Podľa Lattovej má byť popri navrhovanej komunikácii vybudovaný aj samostatný cyklistický chodník a taktiež protihluková stena v úseku zastavanej oblasti.

Aj keď preložka s desaťročiami plánovaným projektom spájajúcim obce Brekov a Ubľa (I/74) nesúvisí, Jeleňová považuje za pravdepodobné, že v budúcnosti dôjde k dotyku týchto ciest.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM