Tlačové správy

Môže mať Humenné lacnejšie teplo?

V schránkach Humenčanov sa objavil odkaz, ktorí u mnohých zaiste vzbudil pozornosť. Ak ste ho náhodou prehliadli alebo sa k vám nedostal, prečítať si ho môžete prostredníctvom nasledujúcich riadkov.

Ilustračný obrázok k článku Môže mať Humenné lacnejšie teplo?
Zdroj: Dnes24.sk

Vážení občania mesta Humenné,

pri nedávnej návšteve Humenného sa nám do rúk dostal oznam o tom, že mesto Humenné hľadá riešenie pre zníženie ceny tepla. Navštívili sme úrad primátorky mesta, a keďže pani primátorka mala iný program, dostali sme čakaciu lehotu 10 dní. Chceli by sme, Vám občanom, ale aj vedeniu mesta priblížiť, akú ponuku predkladáme mestu Humenné. Nakoľko vieme, že mesto Humenné má jednu z najvyšších cien tepla na Slovensku, chceme preukázať Vám občanom, že máme záujem o investíciu vo Vašom meste, a tak zabezpečiť garantovaný pokles ceny tepla o viac ako 20%. Firmy, ktoré ponúkajú zníženie cien tepla na základe výroby tepla z biomasy, neponúkajú ekonomické ani ekologické riešenie.

Prečo?

Pretože ide o spaľovanie drevnej hmoty. Technológia na spaľovanie drevnej hmoty je cenovo drahšia, lebo je „ekologickejšia“, teda fixná zložka ceny tepla neklesne, prípadne sa zvýši. Rovnako je to aj s cenou variabilnej zložky tepla, lebo štiepka nie je dnes lacné palivo. Len pre informáciu, súčasný zdroj tepla, ako je uvádzané vo verejne dostupných dokumentoch, bol pre tento účel modernizovaný kotol K8 v rokoch 2009 až 2012. Modernizácia bola zrealizovaná za 9,5 mil. eur, z čoho EÚ uhradila 1,97 mil. eur. Technológia je schopná spaľovať 6 ton štiepky za hodinu, čo predstavuje pri plnom využití 35 až 40 tisíc ton (údaje vychádzajú z prezentovaných dokumentov výrobcu tepla). Z hľadiska ekológie treba brať do úvahy fakt, že v poslednom období sa na drevnú hmotu zamerala väčšina obcí z Vášho regiónu a drevná hmota je vyčerpateľná komodita. Dovážanie drevnej hmoty nad 50 kilometrov od spotreby sa stáva nerentabilným, teda bude stúpať cena variabilnej zložky tepla.

Čo vám to prinieslo v roku 2012 a 2013?

Princíp nášho návrhu zásobovania teplom Vás a všetkých inštitúcií vo Vašom meste – je jednoduchý. Vyrobíme teplo tam, kde ho potrebujeme. A to najvhodnejším spôsobom s centrálnym riadením. Znamená to vybudovanie viacerých zdrojov tepelnej energie s použitím najmodernejšej technológie (kondenzačné kotle, kogeneračné jednotky, tepelné čerpadlá) a minimalizovaním rozvodov tepla mimo vykurovaných objektov. Nepotrebujeme vykurovať trávniky, nepotrebujeme množstvo elektrickej energie pre čerpadlá, ktoré dopravujú teplú vykurovaciu vodu tam, kam potrebujeme.

Čo ušetríte?

Priemerná úspora na 1 meter štvorcový je sú 3 eurá ročne. Pre lepšiu orientáciu sme to uviedli do tabuľky.

Veľkosť bytu Ušetrené za mesiac Ušetrené za rok
1 – izbový byt (35 m²) 8,75 eur 105 eur
2 – izbový byt (50 m²) 12,50 eur 150 eur
3 – izbový byt (65 m²) 16,25 eur 195 eur
4 – izbový byt (80 m²) 20 eur 240 eur

Čo získate?

Úplnú kontrolu nad teplom, ktoré spotrebujete. Na vyúčtovanie nebudete musieť čakať do polovice nasledujúceho roka, stačí na to jeden až dva mesiace. Informácie o spotrebovanom teple jednotlivých objektov budete môcť získavať priebežne.

Pevne veríme, že vedenie mesta ale aj VY, občania mesta, zvážite ponuky aj iných uchádzačov, o investovanie vo Vašom meste Humenné, keďže ako sme sa dozvedeli z médií, zmluva medzi mestom a Humenskou energetickou spoločnosťou z roku 2005 je neplatná. Rozhodol o tom prvostupňový súd, kde HES žalovalo mesto.

Vážení občania, toto je vážny a dôležitý krok Vašej samosprávy, ktorej sa otvárajú ruky na vyriešenie zníženia ceny tepla pre všetkých občanov v meste. Preto aj my ponúkame svoju alternatívu a veríme, že prinášame to najlepšie riešenie.

S pozdravom,

EEZ

foto: ilustračné

(PR) – za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM