Rôzne

Doteraz boli len v krajských mestách. V Humennom otvorili Informačno-poradenské centrum

Vynímajúc tie krajské je Humenné prvým mestom, v ktorom bolo zriadené Informačno-poradenské centrum. Pomáhať má s čerpaním eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku Doteraz boli len v krajských mestách. V Humennom otvorili Informačno-poradenské centrum
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

V Humennom bolo v úvode tohto týždňa otvorené Informačno-poradenské centrum, v poradí ôsme na Slovensku a druhé v rámci Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Nachádza sa v priestoroch kaštieľa, resp. Vihorlatského mú­zea.

Podrobná analýza

Podľa riaditeľa odboru metodiky a koordinácie z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Matúša Drotára predchádzala umiestneniu ďalšieho IPC do PSK podrobná analýza.

„Prešovský kraj je krajom s najväčším počtom obyvateľov. Prešovské okresy sú tie, v ktorých eurofondy pomáhajú k rozvoju mestám, obciam, podnikateľom, neziskovým organizáciám. Veľké percento celkového balíka finančných prostriedkov ide práve do okresov PSK,“ konkretizoval.

Nezanedbateľným faktorom bolo podľa podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho i to, že PSK patrí k takzvaným dobiehajúcim regiónom a i veľa rozvojových okresov sa nachádza práve v tomto regióne. Posudzovala sa aj geografická poloha centra, Humenné má dobrú dostupnosť nielen pre záujemcov z PSK, ale i Košického kraja.

Na činnosť novovzniknutého IPC je určená suma 117 000 eur z Operačného programu Technická pomoc, pričom pracovať v ňom budú dvaja zamestnanci dva roky. Ako v tejto súvislosti uviedol podpredseda PSK Martin Jakubov, z približne 300 000 eur, ktoré PSK ako zriaďovateľ vyčlenil na chod prvého IPC v kraji, sa preinvestovalo 220 000 eur, 80 000 eur predstavujú úspory.

Rovnako ako všetky ostatné centrá bude i humenské poskytovať informácie a poradenstvo v súvislosti s vypracovávaním žiadostí o eurofondy pre samosprávy i súkromné subjekty bez ohľadu na miestnu príslušnosť.

Úloha IPC

„Mestá majú väčšinou taký administratívny aparát, že si vedia projekty urobiť sami. Ale prijímatelia z obcí, občianskych združení alebo mnohí podnikatelia, najmä menšie firmy, nemajú na to ani aparát, ani peniaze, aby si mohli zaplatiť vypracovanie projektov, a teda už v tomto kroku sú hendikepovaní a nevedia sa do projektu dostať,“ vysvetlil hlavnú úlohu IPC Raši a pripomenul, že po dohode s organizáciami združujúcimi predstaviteľov samospráv i vyšších územných celkov bude najväčšia miera európskych finančných prostriedkov smerovaných na regionálne projekty v rámci budúceho programového obdobia presunutá priamo do regiónov.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM