Rôzne Správy

Deň víťazstva nad fašizmom: V Humennom sa tradičné oslavy neuskutočnia

Uctiť si osloboditeľov na vojenskom cintoríne Padlí sovietskej armády bude možné individuálne pri dodržaní mestom prijatých opatrení.

Ilustračný obrázok k článku Deň víťazstva nad fašizmom: V Humennom sa tradičné oslavy neuskutočnia
Zdroj: Dnes24.sk

8. mája si pripomenieme 75 rokov od ukončenia II. svetovej vojny a od víťazstva nad fašizmom.

Mesto Humenné v spolupráci s Oblastným výborom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) v Humennom v tejto súvislosti každoročne organizovalo oslavy. Ich vyvrcholením bol pietny akt kladenia vencov pri pomníku na vojenskom cintoríne „Padlí sovietskej armády" v Humennom.

Ako však informuje humenská radnica na svojom webe, tentoraz sa spomínané oslavy konať nebudú.

„Tohto roku z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie na území Slovenskej republiky v súvislosti so šíriacim sa ochorením a následne prijatými opatreniami, zástupcovia úradov, podnikov, organizácií a občania mesta si túto udalosť môžu pripomenúť položením vencov k pomníku na vojenskom cintoríne individuálne,“ uviedol tlačový referát Mestského úradu.

Doplnil, že je nutné dodržanie všetkých prijatých opatrení. Konkrétne treba mať na sebe ochranné rúška, rukavice, dodržiavať dostatočné odstupy a doraziť v počte 3 – 5 osôb. A to v termíne od 6. mája (streda) do 10. mája 2020 (nedeľa) v čase od 9:00 do 15:00 hod.

Vedeli ste toto o vojenskom cintoríne v Humennom?

Pamätný humenský cintorín – Padlí sovietskej armády je národnou kultúrnou pamiatkou. Sú tam pochovaní najmä ruskí a ukrajinskí vojaci, ktorí padli v bojoch pri Humennom počas 2. svetovej vojny, ale aj príslušníci armády iných národností. Spolu tam odpočíva celkovo 174 vojakov a dôstojníkov.

Dominantou cintorína je pamätník mohylového tvaru. Súčasťou pietneho miesta je aj hrob partizánskeho veliteľa A. G. Jemeľjanova, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM