Správy

Čistička v Chemku fungovala šesť rokov nelegálne. Inšpekcia činnosť zastavila

Voda z čistiarne odpadových von (ČOV) sa odvádzala do odkaliska Poša a odtiaľ vypúšťala do Kyjovského potoka.

Ilustračný obrázok k článku Čistička v Chemku fungovala šesť rokov nelegálne. Inšpekcia činnosť zastavila
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Mechanicko-chemicko-biologická čistiareň odpadových vôd (MCHB ČOV) patriaca spoločnosti Ekologické služby so sídlom v areáli bývalého národného podniku Chemko Strážske v okrese Michalovce sa šesť rokov prevádzkovala bez príslušného povolenia.

Tvrdí to Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP), ktorá preto predmetnej ČOV obmedzila činnosť do doby, kým prevádzkovateľ nezíska právoplatné integrované povolenie.

V rozpore so zákonom malo byť aj následné vypúšťanie odpadových vôd z prevádzky. Hodnoty ukazovateľov znečistenia vo vypúšťaných vodách mali zároveň niekoľkonásobne prevyšovať povolené normy. „Na základe výsledkov viacerých kontrol a zistení z ostatnej činnosti SIŽP je zrejmé, že prevádzka MCHB ČOV dlhodobo vykonáva činnosť bez právoplatného integrovaného povolenia," informovala TASR hovorkyňa SIŽP Tamara Lesná.

Inšpekcia preto hneď, ako to umožnil zákon vydala rozhodnutie o obmedzení činnosti čistiarne, a to do doby, kým jej prevádzkovateľ, spoločnosť Ekologické služby, nezíska právoplatné integrované povolenie.

„Povinnosť zosúladiť prevádzku s právnymi predpismi a získať povolenie na výkon činnosti má za povinnosť každý prevádzkovateľ IPK (integrovaná prevencia a kontrola) prevádzok na Slovensku. Ekologické služby mali možnosť vyriešiť tento protiprávny stav počas šiestich rokov nelegálnej prevádzky," doplnila s tým, že konanie o vydaní integrovaného povolenia pre prevádzku MCHB ČOV v areáli Chemka aktuálne realizuje Inšpektorát životného prostredia v Košiciach.

Až do Kyjovského potoka

Lesná tiež upozornila, že keďže je povolenie na vypúšťanie odpadových vôd a vôd z povrchového odtoku z prevádzky súčasťou integrovaného povolenia, spoločnosť TP2, ktorá vodu z ČOV odvádzala do odkaliska Poša a odtiaľ vypúšťala do Kyjovského potoka, tak robila v rozpore so zákonom. Dôvodom má byť neplatnosť povolenia, o ktoré sa prevádzkovateľ MCHB ČOV dodnes opiera. Ako vysvetlila, v čase, keď Okresný úrad Prešov povolenie predĺžil, bola jediným povoľujúcim orgánom pre čistiarne vôd SIŽP.

Podľa SIŽP však ani samotné vypúšťané vody nespĺňali zákonom stanovené limity. Hodnota amoniaku na vývare z odkaliska Poša ich napríklad prekročila 26-násobne, hodnoty dusitanov boli dokonca 100-násobne vyššie. „Odbery zabezpečené SIŽP preukázali výrazný nepriaznivý vplyv vypúšťaných odpadových vôd na Kyjovský potok,“ zhodnotila Lesná aktivity spoločností, ktoré v Chemku zabezpečujú čistenie odpadových vôd.

Ako vysvetlila, nedostatočná účinnosť čistiaceho procesu súvisela s nefunkčným chemickým čistením. SIŽP preto prevádzkovateľa vyzvala na doplnenie príslušnej projektovej dokumentácie súvisiacej s potrebnou rekonštrukciou chemického čistenia odpadových vôd a vybudovania nového kalového hospodárstva čistiarne. Ako Lesná uzavrela, SIŽP vydanie dočasného súhlasu na prevádzkovanie MCHB ČOV za aktuálneho stavu nepripúšťa.

Správy z Humenného a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM