Rôzne

Biologicky rozložiteľný odpad? V Humennom ho používajú na vykurovanie skleníkov

Biologicky rozložiteľný odpad ako sú konáre zo stromov a kríkov, používajú Technické služby mesta Humenné na vykurovanie skleníkov. Jeho zber sa začal v týchto dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Biologicky rozložiteľný odpad? V Humennom ho používajú na vykurovanie skleníkov
Zdroj: TASR

Technické služby poskytujú občanom túto bezplatnú službu odvozu dvakrát ročne, a to na jar a na jeseň. „Tento odpad uskladňujeme na našom skleníkovom hospodárstve, kde sa z neho urobí štiepka. Tú použijeme ako palivo do kotlov na vykurovanie skleníkov,“ informoval riaditeľ TS Milan Kuruc. Pokračoval, že každý, kto má záujem, môže doviesť takýto odpad aj individuálne na spomínané skleníkové hospodárstvo každý deň, vrátane soboty či nedele, bezodplatne.

Aktuálny harmonogram zberu nájdete tu. „Vzhľadom na kapacitné možnosti TS mesta Humenné upozorňujeme občanov, že vývoz uvádzaných zložiek biologicky rozložiteľného odpadu nebude mimo uvedených termínov a určených lokalít realizovaný. Zároveň určujeme množstevné obmedzenie zberu na hodnotu maximálne päť kubických metrov konárov na rodinný dom alebo bytový dom,“ informuje samospráva.

Harmonogram je podľa nej prispôsobený uliciam s najvyššou frekvenciou vývozu BRO. „V prípade mestských lokalít, ktoré v ňom nie sú uvedené, požadujeme, aby sa v prípade záujmu o túto službu obyvatelia prihlásili štyri dni vopred, buď telefonicky alebo emailom,“ uvádza sa na webe s tým, že TS si vyhradzujú právo prerušiť plánovaný zber v prípade neodkladných a nepredvídaných prác a služieb.

Riaditeľ spomenul, že okrem týchto jarných aktivít realizujú v meste čistenie a zametanie ulíc po zimnej údržbe. „Opravujeme a osadzujeme nové dopravné značenia, striekame parkovacie čiary, opravujeme výtlky na cestách a chodníkoch,“ do­dal.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Dnes sme vám priniesli aj zaujímavú fotogalériu z obdobia krátko pred tým, ako v Humennom vyrástli panelové sídliská. Pozrieť si ju môžete aj priamo tu.

Nenechajte si ujsť: Podoby Humenného pred výstavbou panelových sídlisk
6
Galéria
Zdroj: Dejiny Humenného, Fedič a kol.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM