Správy

Od známej udalosti uplynulo 71 rokov: Na budove PKO pribudla nová pamätná tabuľa

Práve v tejto budove sa 28. apríla 1950 uskutočnil takzvaný Prešovský sobor, ktorým bola štátnym aparátom Gréckokatolícka cirkev zrušená.

Ilustračný obrázok k článku Od známej udalosti uplynulo 71 rokov: Na budove PKO pribudla nová pamätná tabuľa
7
Galéria

Pamätnú tabuľu, ktorá pripomína likvidáciu Gréckokatolíckej cirkvi v bývalom Československu, odhalili v stredu na budove Parku kultúry a oddychu v Prešove.

Prešovský sobor

Ako TASR informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič, práve v tejto budove sa 28. apríla 1950 uskutočnil takzvaný Prešovský sobor, ktorým bola štátnym aparátom Gréckokatolícka cirkev zrušená a začal sa jej návrat Pravoslávnej cirkvi.

Odhalenie tabule bolo podľa jeho slov plánované už minulý rok pri príležitosti okrúhleho 70. výročia, avšak protiepidemické opatrenia a prebiehajúca prvá vlna pandémie nového koronavírusu tomu zabránili.

Pod taktovkou ŠTB

Slávnostného aktu, ktorý bol spojený s posvätením tabule, sa zúčastnil prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ, predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, primátorka Prešova Andrea Turčanová, zástupcovia Prešovskej univerzity (PU) v Prešove i Gréckokatolíckej teologickej fakulty PU v Prešove, kde sa v stredu zároveň koná medzinárodné kolokvium.

Ako ďalej povedal Pavlišinovič, takzvaný Prešovský sobor sa uskutočnil 28. apríla 1950 v sále Čierneho orla v Prešove pod taktovkou komunistickej strany a Štátnej bezpečnosti.

„Bol prijatý vopred pripravený manifest s uznesením, podľa ktorého sa gréckokatolícki veriaci vracajú do Pravoslávnej cirkvi. Manifest ‚zrušil‘ jednotu Gréckokatolíckej cirkvi so Svätou stolicou a zároveň žiadal moskovského pravoslávneho patriarchu, aby gréckokatolíkov ‚láskavo‘ prijal pod svoju právomoc,“ uviedol Pavlišinovič.

Nepremeškajte ani ďalšie aktuálne správy:

Medzitým Štátna bezpečnosť podľa jeho slov odviedla z prešovskej Katedrály sv. Jána Krstiteľa zadným vchodom do väzenia prešovského gréckokatolíckeho biskupa Pavla Petra Gojdiča, ktorý sa stal mučeníkom komunistického režimu.

18 rokov neexistovala

„Gréckokatolícka cirkev 18 rokov oficiálne neexistovala. Jej činnosť bola obnovená až po Pražskej jari v roku 1968, ale po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy a následnej normalizácii bola až do Nežnej revolúcie v roku 1989 štátnou mocou iba trpená,“ skonštatoval Pavlišinovič.

Minulý rok v máji bola na budove leopoldovskej väznice odhalená pamätná tabuľa blahoslavenému biskupovi mučeníkovi Pavlovi Petrovi Gojdičovi, ktorý tam v roku 1960 zomrel.

„Odhalenia sa zúčastnil aj predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár, ktorý sa pri tejto príležitosti ako štátny predstaviteľ ospravedlnil Gréckokatolíckej cirkvi za jej zrušenie v roku 1950, ako aj za všetky nespravodlivé rozsudky a perzekúcie zo strany vtedajšej štátnej moci,“ dodal Pavlišinovič.

Zábery zo stredajšieho aktu nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Objektívom: Na budove PKO v Prešove odhalili pamätnú tabuľu
7
Galéria
Zdroj: turčanová

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM