Správy

Nové značky na Hlavnej: Ťažké vozidlá ničia dlažbu, mesto zaviedlo prísnejší režim

Zmeny sa týkajú ulíc Hlavná, Tkáčska, Jarková, Floriánova, Ku Kumštu a Svätoplukova. Pod dopravnými značkami je osadených aj 22 dodatkových ta­búľ.

Ilustračný obrázok k článku Nové značky na Hlavnej: Ťažké vozidlá ničia dlažbu, mesto zaviedlo prísnejší režim
Zdroj: Mesto Prešov

Zásobovanie predajní a prevádzok na Hlavnej ulici a priľahlých uliciach prebieha od 7.12.2021 už iba z asfaltovej cesty. Dôvodom je obmedzenie vjazdu áut na pešiu zónu s porfýrovou dlažbou. Zmeny sa dotknú najmä väčších vozidiel.

V centre Prešova pribudlo 17 nových dopravných značiek označujúcich začiatok a koniec pešej zóny. Pod dopravnými značkami je osadených aj 22 dodatkových ta­búľ.

Len menšie autá

Nové dopravné značky upravujú podmienky vjazdu zásobovacích vozidiel na pešiu zónu.

Od 7. decembra 2021 majú povolený vjazd na pešiu zónu už iba menšie zásobovacie autá s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony. Zároveň sa skrátil zásobovací čas prevádzok a po novom bude možné voziť tovar do predajní len do 9:00 hod.

Zmeny sa týkajú ulíc Hlavná, Tkáčska, Jarková, Floriánova, Ku Kumštu a Svätoplukova. Vozidlá ťažšie ako 3,5 tony môžu naďalej zásobovať prevádzky z asfaltovej cesty.

Úplný zákaz

Mesto Prešov pristúpilo k zavedeniu nových pravidiel pre vjazd vozidiel na pešiu zónu s cieľom chrániť porfýrovú dlažbu. „Pešia zóna s porfýrovou dlažbou je prvkom koloritu centra Prešova. Ťažké zásobovacie vozidlá nám však túto dlažbu poškodzujú, v dôsledku čoho sa jednotlivé kocky uvoľňujú a praskajú, a preto musíme zaviesť jasné pravidlá pre ich vjazd. Vodičov zásobovacích áut aj touto cestou žiadam o dodržiavanie nových dopravných značiek,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Pre vozidlá s celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony platí odteraz úplný zákaz vjazdu na ulice s porfýrovou dlažbou.

Výnimku môžu dostať takéto vozidlá len v odôvodnených prípadoch na základe povolenia mestského úradu. Ide napríklad o inštaláciu a demontáž vianočnej výzdoby a iné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM