Ľubomír Hudačko Správy

Národná diaľničná vyhlásila súťaže na dva úseky D1: Medzi nimi aj obchvat Prešova!

Národná diaľničná spoločnosť vyhlásila súťaže na úseky D1 na východe krajiny. Je medzi nimi aj obchvat Prešova čiže úsek Prešov, západ - Prešov, juh.Stavebné spoločnosti môžu začať súperiť o výstavbu ďalších dvoch diaľničných úsekov na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Národná diaľničná vyhlásila súťaže na dva úseky D1: Medzi nimi aj obchvat Prešova!
Zdroj: TASR

V prípade obchvatu Prešova odhaduje NDS hodnotu zákazky vo výške 369,5 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Na úsek Budimír – Bidovce je to podľa hovorkyne diaľničnej spoločnosti Evy Žgravčákovej 209,4 milióna eur bez DPH.

Výstavba by mala trvať 4 roky

Obchvat Prešova je takmer osemkilometrový diaľničný úsek. „Je jedným z posledných úsekov severnej diaľničnej spojnice medzi Bratislavou a Košicami,“ priblížila Žgravčáková. Súčasťou tohto úseku je aj vyše dva kilometre dlhý dvojrúrový tunel Prešov.

Úsek sa začína v križovatke Vydumanec, kde sa napája na predchádzajúci úsek diaľnice D1 a rýchlostnú cestu R4. Následne prechádza v blízkosti obytnej zóny a vstupuje do tunela. Koniec tejto časti diaľnice je v križovatke Prešov za obcou Haniska, kde pokračuje úsek D1 Prešov, juh – Budimír. Výstavba tohto úseku by mala podľa predpokladov trvať štyri roky.

Druhý úsek je z Budimíra po Bidovce

Diaľničný úsek z Budimíra po Bidovce bude zase v úseku od Budimíra po križovatku s rýchlostnou cestou R2 v Košických Oľšanoch v budúcnosti po dobudovaní rýchlostnej cesty R2 tvoriť juhovýchodný obchvat mesta Košice. Úsek pokračuje priamo za diaľnicou D1 Prešov, západ – Budimír.

„Mesto Košice je napojené na diaľnicu v križovatke Budimír, ďalšie napojenie bude v križovatke Hrašovík pri obci Košické Oľšany, kde sa napojí aj rýchlostná cesta R2,“ opísala Žgravčáková. Úsek končí v križovatke Bidovce napojením sa na ďalší úsek D1 Bidovce – Dargov. Výstavba tohto úseku by mala podľa predpokladov trvať tri roky.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM