Aktualizované Rôzne

Na Slovensku sa objavilo prvé podozrenie na infekciu vírusom Zika: Pacientku hospitalizovali v Prešove!

Na Slovensku sa objavilo prvé podozrenie na infekciu vírusom Zika. Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická uviedla, že ide o pacientku hospitalizovanú v prešovskej nemocnici.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku sa objavilo prvé podozrenie na infekciu vírusom Zika: Pacientku hospitalizovali v Prešove!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR na Slovensku sa objavilo prvé podozrenie na infekciu vírusom Zika a ide o pacientku hospitalizovanú v prešovskej nemocnici. Na podozrenie upozornila ako prvá RTVS.

Pacientka s podozrením na vírus Zika je v stabilizovanom stave. Do nemocnice ju podľa hovorkyne nemocnice Renáty Cenkovej prijali v stredu v skorých ranných hodinách.

Žena sa pred niekoľkými dňami vrátila z Južnej Ameriky s príznakmi nešpecifikovaného vírusového ochorenia nezávažného priebehu. „Dnes boli pacientke odobraté vzorky moču a krvi na identifikáciu prítomnosti vírusu Zika. Diagnostika bude riešená v spolupráci s virologickým laboratóriom v Hamburgu,“ informovala Cenková.

Ako poukázala, „pacientka má pozitívnu cestovateľskú anamnézu, čo znamená, že bola v krajine, kde sa tento vírus objavil“. Kedy budú známe výsledky testov, hovorkyňa nevedela povedať.

ÚVZ SR má v súvislosti s diagnostikou vírusu Zika zabezpečenú spoluprácu s nemeckým laboratóriom v Hamburgu. „Pre vírus pripravil úrad návrh Usmernenia hlavného hygienika SR, ktoré je momentálne v štádiu schvaľovania kompetentnými odborníkmi,“ informovala Skalická.

Hygienici podľa Lenky Skalickej situáciu nepretržite monitorujú cez systém varovania Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu ochorení (ECDC).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM