Ľubomír Hudačko Rôzne

Možno ste si to ani nevšimli: Aha, koľko viditeľných aj skrytých samostatných erbov Prešova sme centre mesta narátali!

Jeden zo symbolov mesta sa v centre metropoly Šariša väčšinou nenápadne zobrazuje na viacerých miestach. Znázornených erbov Prešova sme len na Hlavnej ulici narátali hneď niekoľko. Majú rôzne podoby, od kamenných cez kvetinové, až po kovové. Všimli ste si ich aj vy?

Ilustračný obrázok k článku Možno ste si to ani nevšimli: Aha, koľko viditeľných aj skrytých samostatných erbov Prešova sme centre mesta narátali!
Zdroj: Dnes24.sk

Niektoré si všimnete hneď na prvý pohľad, iné sú nenápadnejšie. Jedno ale majú spoločné – všetky odkazujú na mesto Prešov.

Samostatných erbov metropoly Šariša sme v centre mesta narátali hneď niekoľko, majú pritom rôzne podoby. Nerátali sme ale do zoznamu tie, ktoré sú súčasťou tabuliek k historickým pamiatkam mesta. Na Hlavnej v parku je ale v samostatnom prevedení napríklad tradičný a jeden z najväčších erbov. Ten pozostáva z bielych kamienkov a načerveno nafarbenej mulčovacej ozdôbnej kôry (foto č. 1). Pri radnici je potom aj dielo nedávno zosnulého maestra Dušana Pončáka. Socha Ochrancu v sebe nenápadne skrýva takisto erb nášho mesta (foto č. 2).

Ten azda najväčší erb je znázornený na dlažbe priamo v srdci Prešova pred radnicou. Denne po ňom prechádzajú tisícky ľudí a možno o tom ani nevedia. Naoko nenápadný, ale celkom jasne zreteľný (foto č. 3). To však nie je všetko, z mulčovacej kôry a lístia sa potom oproti konkatedrále sv. Mikuláša objavil aj ďalší kolega (foto č. 4) a v centre je ešte niekoľko jeho mladších bratov. Opäť pri radnici je oficiálny nápis, ktorý si určite nejde nevšimnúť (foto č. 5) a na stĺpoch verejného osvetlenia sú pozdĺž celej Hlavnej ulice vytesané pre zmenu tie najmenšie erby (foto č. 6). Čo myslíte, ešte sme na niektorý z jasne viditeľných erbov zabudli?

Môže vás zaujímať:

Prešovský barista má šikovné ručičky na pohľadanie: Paráda, čo dokáže Viktor vyčarovať v káve!

Barista z Prešova sa v Londýne uchytil v prestížnom podniku: Pracuje v najlepšom bare na svete!

Rarita, aká sa len tak nevidí: V prešovskej škole nájdete až tri páry dievčenských dvojičiek! FOTO

Erby Prešova v centre mesta: Sú nenápadné a z rôznych materiálov
6
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM