Správy

Minister dopravy Roman Brecely: Výstavba obchvatu Prešova sa môže odsunúť o niekoľko mesiacov

Vodiči sa jeho slovám zrejme nepotešia. Podľa ministra dopravy Romana Brecelyho sa výstavba obchvatu Prešova na diaľnici D1 môže odsunúť o niekoľko mesiacov.

Ilustračný obrázok k článku Minister dopravy Roman Brecely: Výstavba obchvatu Prešova sa môže odsunúť o niekoľko mesiacov
Zdroj: TASR

Výstavba obchvatu Prešova na diaľnici D1, tiež úseku D1 Budimír – Bidovce pri Košiciach a časti diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec sa môže posunúť a to o pár mesiacov. Pripustil to minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete).

Pri týchto diaľničných úsekoch sú totiž podľa neho už staršie štúdie vplyvov na životné prostredie (EIA). Pravdepodobne ich teda bude potrebné nanovo doplniť. A to by znamenalo odsun začiatku výstavby. „Možno o pár mesiacov, tipujem,“ konštatoval Brecely. A najpravdepo­dobnejšie sa podľa neho bude musieť dopĺňať štúdia vplyvu na životné prostredie práve pri obchvate Prešova, čiže pri úseku D1 Prešov, západ – Prešov, juh.

V prípade ďalších dvoch diaľnic to zatiaľ ešte nie je zrejmé. Súťaže na výstavbu týchto troch diaľničných úsekov sa práve blížia do finále. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) otvorila minulý týždeň obálky s ponukami. Aktuálne ich teda vyhodnocuje a následne vyberie víťazných uchádzačov.

Obchvat Prešova na diaľnici D1, čiže úsek Prešov, západ – Prešov, juh by chcelo najlacnejšie postaviť konzorcium firiem Eurovia SK, Eurovia CS, Doprastav, Metrostav a Metrostav Slovakia. Ich predložená ponuka je vo výške 356,3 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Diaľničiari pritom pôvodne predpokladali cenu za túto zákazku vo výške 369,5 milióna eur bez DPH.

Môže vás zaujímať:

Nepríjemné správy od meteorológov: Prešov má zasiahnuť počasie, ako keby sa všetci čerti ženili!

Hradbové múry v Prešove majú získať na atraktivite: Mesto o projekte aj peniazoch, ktoré získalo!

Tragický záver týždňa: Na ceste pri Prešove vyhasol život cyklistky (†62)!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM