Správy

Milovníci hasičskej histórie pookrejú: V Krajskom múzeu uvidíme trojrozmerné exponáty

Vedeli ste? Prvý pokus o založenie dobrovoľného hasičského a záchranného zboru na Slovensku siaha do Prešova. Ponúkame aj ďalší prehľad zaujímavostí.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci hasičskej histórie pookrejú: V Krajskom múzeu uvidíme trojrozmerné exponáty
4
Galéria

Jednou z výnimočných stálych expozícií Krajského múzea v Prešove je expozícia Z dejín hasičstva na Slovensku. Pod názvom Človek a oheň – minulosť a prítomnosť požiarnej ochrany na Slovensku bola sprístupnená 12. októbra 1978. Redakciu Prešov Dnes24 o tom informoval Igor Lazorík, odborný pracovník z Krajského múzea v Prešove.

Dlhoročný veliteľ

Jej základ tvorili exponáty zo súkromnej zbierky dlhoročného veliteľa dobrovoľných hasičov v Prešove a zanieteného zberateľa artefaktov s touto tematikou Pavla Košíka.

„Po jej zrušení v roku 2009 bola obnovená a otvorená v roku 2012 pod názvom Z dejín hasičstva na Slovensku. Panelová časť expozície pozostávajúca z 30 panelov bola v závere roka 2020 reinštalovaná, rozšírená o nové tematické celky a fotodokumentačný materiál,“ uviedol Lazorík s tým, že poskytuje prierez histórie hasičstva na Slovensku, ktoré sa vyvíjalo od živelnej ochrany pred požiarmi až po súčasnú organizačnú štruktúru dobrovoľného i profesionálneho hasičstva.

Požiare v minulosti

Obsahovým zameraním prerastá regionálny význam a celoslovenskou pôsobnosťou patrí medzi ojedinelé špecializované expozície.

Jedinečnosť prezentovanej problematiky je zvýraznená priliehavým výtvarno-grafickým riešením.

Úvodný tematický celok patrí požiarnej ochrane v období stredoveku. Je prezentovaný spôsobmi hasenia požiarov v minulosti, vývojom hasičskej techniky i prvými požiarnymi nariadeniami, ktoré mali zabraňovať vzniku požiarov.

„Najznámejšie a najstaršie požiarne poriadky na území Slovenska pochádzajú zo 16. a 17. storočia a to z Bratislavy, Kremnice, Banskej Bystrice, Banskej Štiavnice a Modry,“ pokračoval odborný pracovník.

Prvý pokus v Prešove

Ťažiskovým celkom expozície sú dobrovoľné hasičské zbory.

Ich začiatky sú podľa Lazoríka úzko spojené s rozvojom kapitalizmu v Uhorsku a technickým pokrokom v druhej polovici 19. storočia.

„Prvý pokus o založenie dobrovoľného hasičského a záchranného zboru na Slovensku sa uskutočnil v roku 1847 v Prešove. K masovému rozmachu hasičských spolkov dochádza v 60. a 70. rokoch 19. storočia, a to v Bratislave 1867, Trnave 1868, Nitre 1869, a Košiciach 1870. Do roku 1900 boli hasičské zbory založené prakticky vo všetkých väčších mestách a dedinách,“ pridal ďalšiu zaujímavosť Lazorík.

Existencia ústrednej hasičskej organizácie, Zemskej hasičskej jednoty na Slovensku so sídlom v Martine, bola v rokoch 1922 až 1951 dôležitou etapou dobrovoľného hasičstva.

Samaritánska úloha

Vznikla v podmienkach samostatnej Československej republiky a so širokou sieťou hasičských organizácií sa stala najmasovejšou dobrovoľnou organizáciou. Okrem ochrany majetku a ľudských životov pred živelnými pohromami plnila tiež dôležitú spoločenskú, kultúrno-osvetovú a samaritánsku ú­lohu.

Jedným z najpôsobivejších tematických celkov je hasičská technika a hasičský výstroj. Spoločensko-politické a štátoprávne premeny, ktoré sa uskutočnili po roku 1948 a po roku 1989, výrazne ovplyvnili aj hasičstvo na Slovensku.

Zmeny v organizačnej, riadiacej a výkonnej oblasti sú dokumentované v textovej i obrazovej forme.

„Pozornosť je venovaná aj patrónovi hasičov, sv. Floriánovi. Okrem vyobrazení jeho mučeníckej smrti na freskách je predstavovaný tiež na maľbách, soškách a sochách, ľudových plastikách, erboch, zástavách a pod.,“ poznamenal ďalej odborný pracovník.

Voľný vstup

Zreinštalovaná expozícia dokumentuje hlavné vývojové etapy hasičstva a požiarnej techniky nielen písomne a fotograficky, ale tiež jedinečnými trojrozmernými exponátmi. Svojím zameraním učí prevencii, predchádzaniu požiarom a disciplíne pri práci s ohňom.

„Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia“. „Fond je hlavným partnerom projektu“. „Výstava bude sprístupnená v Krajskom múzeu v Prešove od 18. decembra 2020 do 31.1.2021 s voľným vstupom do expozície,“ dodal na záver Lazorík.

Časť záberov z expozície si môžete pozrieť aj v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Obrazom: Krajské múzeum v Prešove ponúka zaujímavosti o hasičstve
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM