Správy

Prešovčanov dráždili logá a náter: Bratislavské autobusy postupne preobliekajú, FOTO

Počiatočná nedôvera voči tomuto typu autobusu zo strany vodičov aj cestujúcej verejnosti bola prelomená vyhovujúcim technickým stavom.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčanov dráždili logá a náter: Bratislavské autobusy postupne preobliekajú, FOTO
4
Galéria

Mnoho otázok zo strany cestujúcej verejnosti sa v uplynulom roku venovalo autobusom v celočervenom nátere, ktoré niesli znaky Dopravného podniku Bratislava (DPB).

Prečo sú v Prešove

Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) na svojej webstránke vysvetľuje, prečo tieto vozidlá slúžia v Prešove.

„V roku 2018 sme potrebovali urýchlene riešiť situáciu s chýbajúcimi vozidlami. V tom čase (DPB) realizoval nákup nových krátkych autobusov a plne funkčné desaťmetrové vozidlá sa stali nadbytočnými. Vozidlá ponúkli na prenájom a v júni 2018 prišli do Prešova prvé kusy,“ uviedol dopravca.

Počiatočná nedôvera voči tomuto typu autobusu zo strany vodičov aj cestujúcej verejnosti bola prelomená technickým stavom autobusov, ktoré aj napriek najazdeným kilometrom boli zachovalé.

Neobvykle dynamické

Aj pre túto skúsenosť sa DPMP rozhodol pre prenájom ďalších kusov.

„Vodiči si pochvaľujú veľmi dobré pohonné časti a vynikajúcu americkú prevodovku, ktorá robí vozidlo nezvyklo dynamickým a počas jazdy autobus plynule preraďuje bez trhania, čo oceňujú aj cestujúci. Doteraz tieto vozidlá patria z hľadiska opráv a údržby k najspoľahlivejším autobusom v našom vozovom parku,“ spresňuje ďalej dopravca.

Aj ďalších sedem autobusov z Bratislavy DPMP odkúpil a previedol ich do stáleho vozového parku. Stroje dostali tunajšie evidenčné čísla a prešovské EVČ. K ich „preobliekaniu“ dochádza postupne.

Nový vzhľad

„Nový prešovský vzhľad v tomto čase nesú štyri vozidlá, ďalšie je v lakovni a v krátkom čase dostane nový vzhľad aj ďalší kus. S bratislavskými farbami sa môžete v uliciach stretnúť ešte u dvoch rovnakých vozidiel. Prenájom nedovoľuje úpravy a preto okrem bratislavských EVČ majú aj pôvodné evidenčné čísla,“ doplnil DPMP.

Napriek počiatočným obavám cestujúcich sa tieto vozidlá stali plnohodnotnou súčasťou dennej výpravy. „Prešovský lak im svedčí a spoľahlivosť je dôvodom, prečo ich stále vidno na denných aj nočných linkách,“ doplnili informácie z dopravného podniku.

A to, ako sa autobus vyzerá v prešovských farbách si pozrite v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Obrazom: Nový vzhľad bratislavských autobusov v Prešove
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM