Ľubomír Hudačko Rôzne

Marián Greksa v rozhovore: V Prešove sa nestratím, Müllera dobieham už aj v hmotnosti

Na Dobrom festivale koncertoval aj spevák Marián Greksa s kapelou. V rozhovore prezradil, že v Prešove by sa nestratil a zhodnotil aj svoje miery.

Ilustračný obrázok k článku Marián Greksa v rozhovore: V Prešove sa nestratím, Müllera dobieham už aj v hmotnosti
Foto: Jana Bujňáková / Zdroj: Dnes24.sk

Kedysi spieval v kapele Demikát, neskôr pokračoval v slávnom Moduse po boku Janka Lehotského, aby sa ostatné roky venoval kapele Grexabat. Na nedávnom Dobrom festivale v Prešove koncertoval pre fanúšikov práve aj Marián Greksa, ktorého sme odchytili na krátky rozhovor.

Aké máte pocity, keď hráte Prešove?

To je vždy rôzne, záleží od toho, kde v Prešove hráš. Je to pre mňa ďaleko, ale už som tu dlho nehral, takže na vystúpenie som sa tešil. Neviem, pred koľkými rokmi sme tu naposledy s Grexabatom hrali. Ešte raz sme tu potom hrali taký divný záskok za skupinu Tublatanka, keď Maťo Ďurinda musel ísť do nemocnice. Na poslednú chvíľu nás zavolali so skupinou Psycho 3P pred pár rokmi, kde sme traja hrali prevzaté bigbítoviny, čo bolo fajn. Východniari sú srdeční ľudia. Snáď sa každý uvoľnil a bolo mu dobre.

Prečítajte si tiež: Dobrý festival nabitý zvučnými menami nesklamal: Druhý deň v obrazoch, FOTO

Čo hovoríte na to, že Prešov je výnimočnou liahňou kvalitných hudobníkov?

Sú také obdobia, že niekedy bolo viac počuť a vidieť bratislavské kapely, potom boli chvíľu výrazné tie z Nitry ako Horkýže a Gladiátor. Ja som si myslel, že veľa tých východniarskych kapiel sú košické a to je pritom väčšinou Prešov. Som zvedavý, kto a kde sa objaví najbližšie. Potom ale tie základné kapely, ktoré začnú byť známe, tak potiahnu aj tie mladšie. A aj takých hudobníkov, ktorí by možno ani hrať nechceli. Nejako to takto funguje.

O prešovských hudobníkoch sa dokonca natáča aj film…

Áno? O tom ani neviem.

Je pre vás niečím výnimočné hrať v metropole Šariša?

Nie, nemám ten pocit, že je to niečím iné. Tie festivaly sú podobné v tom, že ľudia sa tu chcú prísť zabaviť a relaxovať. Ja by som si osobne prial, aby fanúšikovia viacej počúvali texty a trochu nad nimi porozmýšľali. No viem, že každý ma toľko starostí, že sa na festival príde skôr iba zabaviť. Preto aj tie kapely, ktoré hrajú jednoduchší žáner to majú u nich ľahšie.

Prečítajte si tiež: Počas koncertu Müllera na Delni sa odohrala kuriozita: Zrazu prestal spievať! VIDEO

Mali ste na vystúpenie pripravené niečo špeciálne ako inokedy?

Mali sme tu nového basgitaristu. Teším sa, že bol s nami, pretože je to veľmi dobrý muzikant. Predošlý basgitarista ochorel na nejakú chorobu, pričom dodnes nevieme, čo to je. Ešte stále sa z toho nedostal a to už uplynul rok. Nie je v stave, aby s nami hral a cestoval. Hľadali sme preto ďalšieho a bol som už dosť zúfalý. V kapele sa hrajú pomerne komplikované nástrojové party a nie je to jednoduché hranie. Našťastie sme vhodného kandidáta našli, je ním Peter Rusnák. My máme prakticky celú kapelu pre zmenu stredoslovenskú.

Stihli ste si pozrieť aj naše mesto pred začiatkom vášho koncertu?

To nie. Keď som tu niekedy hral, tak som tu býval a mám to tu nejako obchodené, poznám trošku Prešov a v centre mesta by som sa určite nestratil. Ale teraz sme len prefičali a šli rovno na festival.

Boli ste zvedavý aj na vystúpenia iných kapiel?

Počúval som trochu kapelu Wild people, ktorá hrala pred nami. Tam bol zaujímavý a talentovaný spevák. Z neho by niečo mohlo byť. A aspoň kúsok som chcel vidieť z koncertu Richarda Müllera. Môjho starého súputníka (smiech).

A ako to vlastne je s označením najväčší slovenský spevák? Ste ním vy, alebo Richard Müller?

Ja meriam 1,98 m, on tvrdí, že má 2 metre. My sme sa merali a podľa mňa je to tak narovnako. Ja som vždy hovoril, že on je určite ťažší odo mňa. Ale dnes ho už začínam aj v tomto dobiehať, čo ma dosť mrzí (úsmev).

foto: Jana Bujňáková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM