Ľubomír Hudačko Rôzne

Máme byť na čo pyšní: 5 historických výtvorov, ktoré by mal poznať každý Prešovčan

Z okolia Prešova je známych hneď niekoľko historických výtvorov, na ktoré máme byť právom prečo pyšní. Veď sledujte...

Ilustračný obrázok k článku Máme byť na čo pyšní: 5 historických výtvorov, ktoré by mal poznať každý Prešovčan
5
Galéria
Zdroj: TASR

Z okolia Prešova je známych hneď niekoľko pozoruhodných historických výtvorov, ktoré stoja za bližšie spoznanie. Vybrali sme rovnú päticu z nich. Pozrite sa na ne spolu s nami.

Šarišský hrad

Šarišský hrad postavili v 13. storočí, zničili ho v roku 1687. Návštevníci obdivujú zachovalé opevnenia a hradné bašty. Z hradu dodnes stojí kamenné obvodové murivo jednotlivých objektov – veže, bašty, palác a opevnenie. Na niektorých sa zachovala renesančná omietka. Na hrad sa dá vyjsť aj bicyklami po lesnej ceste. Zachovalé opevnenie hradu a bašty slúžia ako spomienka na jeden z najrozsiahlejších stredovekých hradov Slovenska. Hrad prechádza postupnou rekonštrukciou. K obľúbenému podujatiu patria Šarišské hradné dni.

Jaskyňa Zlá Diera

V horúcich letných dňoch padne vhod schladiť sa. A to najlepšie v prostredí, ktoré je na to ako stvorené. Typickým príkladom je jaskyňa Zlá Diera, alebo ak chcete po našom – Zla džura. Jej správcom je Rudolf Košč, otec Veroniky Husovskej a Katky Koščovej. Ide o jedinú známu jaskyňu v Prešovskom okrese. Nachádza sa pri obci Lipovce, sprístupnená je od roku 1999. Dostať sa dá do zaujímavých lokalít jaskyne, pričom o tajomno je rozhodne postarané. Pozor, osvetlená nie je elektrinou, preto si musíte svietiť sami. Zlá Diera je výnimočná citlivým spôsobom sprístupnenia. Zoberte si taktiež pevnú a teplú obuv, pretože pri 7. stupňoch sa to zíde. Za 40 minút prejdete hlavnú a nenáročnú trasu, takže je vhodná aj pre deti či seniorov.

Raslavkameň

Ďalší zaujímavý výtvor sa nachádza neďaleko dedinky Abranovce v okrese Prešov. Ide o tzv. Raslavkameň, ktorý je opradený nejednou legendou. Niektoré hovoria o tom, že rytier Raslav chodieval za dievčaťom do Prešova a aby ho nikto nevystopoval, koňovi prikul podkovy naopak.

„Jeho matka to ale zistila a zakliala ho, čo spôsobilo, že kameň pripomína ľudskú tvár. Dokonca sa do otvorov očí, nosa a úst vkladajú lyžičky a mince, vytekajúca voda odtiaľto má mať liečivé účinky. Balvan je zarastený machom a hoci sa kedysi chlapi pokúšali ho aspoň nadvihnúť, nepodarilo sa im to,“ informuje na svojej stránke Klub slovenských turistov regiónu Šariš.

Zvláštnu energiu má vraj vydávať po tom, ak sa ku nemu priblížite. Raslavkameň priťahuje množstvo zvedavcov a patrí medzi zaujímavé atrakcie nášho okresu.

Prameň v Lipovciach

Osviežujúca odmena zadarmo a rovno z prírody. Aj toto sa dá zažiť v obci Lipovce. Keď sa vydáte do tejto dediny, môžete tam nájsť lákavý výtvor prírody. Po ľavej strane pri ceste si totiž môžu ľudia nabrať chutnú minerálnu vodu. Ukrytá je v kamenných ramenách a už z diaľky je možné vnímať jej priezračnú sviežosť. Dedina leží v údolí pod Bachurňou a patrí k nej aj horská osada Lačnov. Navyše, územie obcí Lipovce – Lačnov je mimoriadne bohaté na prírodné krásy a tak sa zaraďuje medzi najkrajšie a najzaujímavejšie časti na východnom Slovensku.

Opálové bane

Hodnotné priestory v sebe ukrývajú Dubnické opálové bane. Staré banské diela boli pritom v roku 1922 zatvorené a bola vtedy zrušená aj ťažba drahého opálu – slovenského národného kameňa.

„Až v roku 2012 bola ťažba znovu spustená a v lete roku 2015 bola baňa otvorená pre návštevníkov. Práve v tejto opálovej bani bol nájdený najväčší a najhodnotnejší drahý opál na svete – Harlekýn, ktorý je momentálne uložený v národnom múzeu vo Viedni. Banské chodby majú celkovo cca 24 km a 17 horizontov z ktorých je 5 zaplavených, kde je možné profesionálne technické potápanie,“ informuje na svojom webe spoločnosť Opálové bane Libanka.

Momentálne je podľa nej sprístupnených 1,2 km starých banských chodieb a prehliadková trasa trvá cca. 45 – 60 min. Návštevníci majú možnosť vidieť vzorky opálov, rozličných minerálov, banské svietidlá, vozíky a nástroje používané baníkmi pred 100 rokmi.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

FOTO: Výtvory v okolí Prešova, ktoré stoja za poznanie
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM