Rôzne

Na jeseň bude Prešov pútať pozornosť: Aha, čo chystajú odhaliť v centre mesta!

V centre Prešova plánujú umiestniť pozoruhodné dielo. Samotné odhalenie je naplánované na jeseň a už teraz sa na to môžeme tešiť. Tu sú prvé podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Na jeseň bude Prešov pútať pozornosť: Aha, čo chystajú odhaliť v centre mesta!
Foto: Ľubomír Hudačko

Prešov sa bude môcť pochváliť pozoruhodným modelom svojho historického centra so zvýraznením jeho dominánt. Samotné odhalenie diela je naplánované na tohtoročnú jeseň.

3D model centra mesta

„Cieľom je oživiť a turisticky zatraktívniť centrum Prešova. Pripravovaný 3D model prešovského centra však bude zaujímavý nielen pre turistov, ale aj pre nás, Prešovčanov," skonštatovala primátorka Andrea Turčanová.

Ako uviedol tlačový referent Msú v Prešove Milan Grejták, projekt bude Prešov napĺňať spoločne s poľským mestom Krosno. „V rámci neho sa v oboch mestách uskutočnia spoločné workshopy slovenských i poľských umelcov a dizajnérov, kde sa rozpracujú a posúdia ich námety a dohodne sa ich celkové umelecké zadanie. V Prešove je tak plánovaný 3D model historického centra mesta s rozmerom cca 1,3 metra. V rámci východu Slovenska ide o výnimočné dielo, ktoré by malo byť z bronzu a porfýru a umiestnené na Hlavnej ulici,“ povedal pre Prešov 24 Grejták.

V rámci modelu budú zvýraznené najzaujímavejšie prešovské dominanty, pričom jeho súčasťou bude aj popisujúca legenda. O finálnej podobe modelu však rozhodnú až dizajnéri.

Odhalenie na jeseň

„Odhalenie makety je naplánované na tohtoročnú jeseň a bude súčasťou podujatí pripomínajúcich 770. výročie prvej písomnej zmienky. Zámerom poľských partnerov projektu je vytvorenie zvláštnych 3D okuliarov, cez ktoré návštevníci mesta uvidia historickú podobu súčasných dominánt Krosna,“ zakončil Grejták pre Prešov 24.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM