Správy

Krok vpred pre dopravu v Prešove: Na Levočskej riešia hardvér svetelných križovatiek

Modernizácia technického vybavenia semaforov je prvým krokom k zavedeniu preferencie mestskej hromadnej dopravy. Ukončená má byť ešte tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Krok vpred pre dopravu v Prešove: Na Levočskej riešia hardvér svetelných križovatiek
2
Galéria

Mesto Prešov začalo s výmenou hardvéru na svetelných križovatkách na Levočskej ulici. Modernizácia technického vybavenia semaforov je prvým krokom k zavedeniu preferencie mestskej hromadnej dopravy.

O ktoré križovatky ide

Ide o modernizáciu cestnej dopravnej signalizácie na Levočskej ulici. Po križovatkách Levočská – Volgogradská – Marka Čulena a Levočská – Duklianska – Sabinovská – Hlavná prešla kompletnou technickou obnovou aj križovatka Duklianska – Vajanského.

„Týka sa to aj križovatky Levočská – Obrancov mieru – Vlada Clementisa, ktorá bude softvérovo prepojená so susediacim železničným priecestím, vďaka čomu bude možné v budúcnosti prispôsobiť signálny plán v závislosti od prejazdu vlakov,“ uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

K obnove semaforov dôjde aj na križovatke Levočská – Janouškova – Remscheidská, kde je plánovaná kompletná výmena signalizácie.

Inštalácia semaforov

„Po ukončení modernizácie bude spustená cestná dopravná signalizácia s dynamickým riadením, pričom signálny plán sa bude prispôsobovať aktuálnemu zaťaženiu jednotlivých vetiev križovatiek, a zároveň bude koordinovať jednotlivé časti signalizácie v rámci celých križovatiek,“ pokračoval hovorca.

Súčasťou projektu je podľa Tomeka aj inštalácia semaforov na priechode pre chodcov medzi parkom Vlada Clementisa a Sídliskom II, ktoré budú skoordinované so susednými svetelnými križovatkami. Na týchto semaforoch pribudne aj takzvané dopytové tlačidlo pre peších, vďaka čomu sa zvýši bezpečnosť chodcov a plynulosť cestnej premávky.

Investícia v objeme 177 107 eur

Tento typ tlačidla je multifunkčný a nahrádza takzvané klepátka pre nevidiacich zvyčajne umiestnené na návestidlách. Na spodnej strane tlačidla sa nachádza vibračná zložka, určená prioritne pre zdravotne ťažko postihnutých, nepočujúcich a nevidiacich, ktorá v závislosti od podmienok VOĽNO alebo STOJ vibruje definovanou frekvenciou.

Modernizácia cestnej dopravnej signalizácie na vybraných križovatkách na Levočskej ulici v Prešove bude ukončená do novembra 2020. Investícia je v celkovom objeme 177 107,63 eur s DPH.

Obnova svetelných križovatiek na Levočskej ulici je prvou etapou projektu preferencie MHD v Prešove.

A v obrazoch nájdete aj to, ako si pri Prešove niekto netradične poradil s výtlkom.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Výtlk niekto na východe vyriešil po svojom
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM